Ghislaine Maxwell döms för sexbrott mot barn

Uppdaterad 2021-12-30 | Publicerad 2021-12-29

Juryn dömer Ghislaine Maxwell för flera fall av sexbrott mot barn.

Hon döms för fem av sex tilltalspunkter och riskerar tiotals år i fängelse.

Societetskvinnan hjälpte miljardären Jeffrey Epstein genom att bland annat rekrytera tonårsflickor.

Juryn i fallet mot 60-åriga societetskvinnan Ghislaine Maxwell har kommit fram till en dom, rapporterar AP.

Hon döms på fem av sex åtalspunkter. Juryn anser att hon är skyldig till att bland annat ha rekryterat tonårsflickor till hennes dåvarande pojkvän, finansmannen Jeffrey Epstein, för att utnyttja dem sexuellt mellan 1994 och 2004. Vissa av flickorna var så unga som 14 år.

Hon frias för försök till att få en minderårig att resa för att begå olagliga sexhandlingar.

Maxwell groomade flickorna och övertalade dem att ha sex med bland annat Epstein. Hon riskerar nu att sitta tiotals år i fängelse.

Ghislane Maxwell greps i juli 2020 och har nekat till de brott hon anklagats för. Rättegången har pågått i 13 dagar och 33 vittnen har förhörts, rapporterar Sky News.

Åklagaren har haft fyra huvudvittnen under förhandlingarna. Två av dem valde att vittna anonymt genom pseudonymerna ”Kate” och ”Jane”, medan Carolyn berättade genom förnamn och Annie Farmer med sitt riktiga namn. Juryn har överlagt i fem dagar och presenterade sin dom under onsdagen.

Hon kommer även att ställas inför rätta för två fall av mened.

Gripande vittnesmål

Flera kvinnor har vittnat i rättegången mot Maxwell. Hon ses som arkitekten bakom träffarna under vilka övergreppen begicks.

Bland annat Carolyn som var 14 år när hon skjutsades till ett av Jeffrey Epsteins miljonvillor. Där övertalades hon av Maxwell att ge Epstein massage för pengar.

– Hon smekte mina bröst och rumpa, och sa ”du har en bra kropp för herr Epstein och hans vänner”, berättar Carolyn i ett av New York-rättegångens mest omskakande vittnesmål.

Inflytelserika vänner

Under rättegången har både städpersonal och piloter vittnat. Jeffrey Epstein umgicks med personer som Bill Clinton och brittiske prins Andrew – som flög i hans privata jetplan.

Rätten har presenterat bevis som ett massagebord som använts, och en så kallad ”black book”, med kontaktuppgifter till flera av flickorna.

Kontoutdrag visar hur Epstein fört över 30,7 miljoner dollar, drygt 277,5 miljoner kronor, till Maxwell.

Epstein själv dog i häktet 2019 i väntan på rättegång. Han åtalades för, och nekade till, en rad sexbrott.