Talibanerna flög Black Hawk-helikopter under militärparad

Publicerad 2021-09-02

Filmerna visar hur talibanerna rullar på parad med amerikanska vapen och militärfordon i Kandahar.

I ett av klippen flyger de en Black Hawk-helikopter med en vit talibanflagga.

På en presskonferens i samband med USA:s utträde ur Afghanistan i måndags kväll berättade Pentagon-generalen Kenneth McKenzie att mer än 100 flygplan, helikoptrar och militärfordon lämnats kvar på flygplatsen i Kabul. Han var då tydlig med att göra ett nummer av att de hade ”gjorts obrukbara”.

– Dessa flygplan kommer aldrig att flyga igen. Ingen kommer någonsin att kunna använda dem. De flesta av dem var inte i stridsskick till att börja med, sa han.

Nu, två dagar senare, har talibanerna lagt upp filmer i sociala medier där de rullar fram i USA-tillverkade militärfordon. Paraden ska enligt CNN ha hållits i staden Kandahar på onsdagen.

Nära perfekt skick

Det betyder inte att Kenneth McKenzie hade fel när han berättade om all utrustning som förstördes på flygplatsen i Kabul före USA:s uttåg – men filmerna lär knappast få Pentagons generaler att göra glädjeskutt.

Talibanerna visar upp fordonen i en stor parad.

I klippen syns hur talibansoldater viftar med vita flaggor från Humvees och bepansrade suvar. Enligt CNN tycks många av fordonen vara i nära perfekt skick.

I en annan film syns hur talibanerna har kommit över en fullt fungerande Black Hawk-helikopter. Den flyger ovanför vägen med en vit talibanflagga hängande utanpå.

Talibanerna har troligen erövrat vapnen och fordonen från den besegrade afghanska armén som USA spenderade miljarder på att utbilda och beväpna.

”Kan inte flyga dem”

I tidigare filmer, både på måndagen och på tisdagen, har talibanerna setts posera med amerikanska vapen inuti övergivna helikoptrar och flygplan på flygplatsen i Kabul.

Då sa Pentagons pressekreterare John Kirby till CNN att han inte var särskilt orolig över bilderna:

– De kan inspektera vad de vill. De kan titta på dem, de kan gå omkring, men de kan inte flyga dem.

Följ ämnen i artikeln