Här tar estländarna ut sin pension i förskott

Under hösten har den estniska pensionsbössan tömts på 1,3 miljarder euro, motsvarande ungefär 13 miljarder kronor.
Under hösten har den estniska pensionsbössan tömts på 1,3 miljarder euro, motsvarande ungefär 13 miljarder kronor.

Med en ny reform kan estländare ta ut sina sparade pensionspengar i förtid.

Många vittnar nu om en köpfest där en del människor shoppar nya bostäder, lyxvaror och bilar.

– Det är säkert människor som tömt sina pensionskassor och satt sprätt på alla pengar, säger Tallinbon Rain Kooli till SVT Nyheter.

Den nya pensionsreformen innebär att estländare kan ta ut sina sparade pensionspengar trots att de inte nått pensionsåldern på 64 år.

Bakgrunden till reformen är att bankerna ansvarat för pensionssparandet, något som folk varit missnöjda med då bankerna haft dyra avgifter och gjort dåliga placeringar. En del menar att de stulit pengar från folk.

”Nya, stora teveapparater”

Och en femtedel av befolkningen har hittills valt att göra det. Under hösten har den estniska pensionsbössan tömts på 1,3 miljarder euro, motsvarande ungefär 13 miljarder kronor, skriver SVT Nyheter.

Det märks på köplustan i landet med en stor efterfrågan på bland annat bostäder och lyxvaror. Tallinbon Rain Kooli har lagt märke till det bland grannar och vänner.

– På grannens gård har det dykt upp en ny bil. Bekanta har burit hem stora, nya och dyra teveapparater. En släkting skickade semesterbilder från Spanien trots att man är arbetslösa. Det är säkert människor som tömt sina pensionskassor och satt sprätt på alla pengar, säger han till SVT.

Varningen: Super bort dem

En av alla som tagit ut sina besparingar är Tallins borgmästare Mihail Kõlvart som valt att lägga pengarna på sin kommunvalskampanj. Andra har betalat av sina bostadslån.

Men från andra politiker höjs en varningens finger mot reformen.

– Det finns människor som inte placerar eller tar ansvar för sina pengar utan spenderar dem på resor eller super bort dem, menar en parlamentsledamot.

Efterfrågan på lyxvaror så som dyra bilar har ökat i landet sen reformen.
Efterfrågan på lyxvaror så som dyra bilar har ökat i landet sen reformen.
Publisert:

LÄS VIDARE