Ellinors utlandstermin i fara efter vaccinbeskedet

Uppdaterad 2021-10-08 | Publicerad 2021-10-07

Beskedet att Modernas vaccin pausas för unga upp till 30 år har tagits emot med både oro och besvikelse.

En av dem som fått problem är 22-åriga Ellinor som måste vara fullvaccinerad för att komma iväg på sin utbytestermin i Kanada.

– Man blir lite besviken, säger hon.

Folkhälsomyndigheten pausar Modernas vaccin Spikevax för unga upp till 30 år. I ny nordisk data har man sett en förhöjd risk för hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation hos unga efter vaccination.

Ungefär 81 000 unga upp till 30 år som redan fått en första dos Spikevax erbjuds i nuläget ingen andra dos och kan i nuläget inte bli fullvaccinerade.

Flera av Aftonbladets läsare har hört av sig efter beskedet. En del är oroade för biverkningar, andra för att inte kunna få andra dosen.

En av dem är Victor Moberg, 30, som tog sin första spruta för snart tre veckor sedan och hade sett fram emot vara fullvaccinerad i november då han ska åka till London för att se på fotboll.

– Man får åka in utan att vara fullvaccinerad, men då måste man sitta i karantän i tio dagar och testa sig, säger han.

22-åriga Ellinor: ”Har ju uppmuntrat oss unga att gå och vaccinera oss”

”Borde vara tydligare”

Han tycker att Folkhälsomyndigheten borde ha varit tydligare med vad alla unga som vaccinerats med en dos Moderna kan vänta sig nu, mer än att nytt besked kommer i december.

Trots att myndigheten understryker att biverkningarna är sällsynta blir han orolig och efterlyser mer transparens kring orsaken till beslutet.

– De borde vara mer tydliga. De säger att risken är liten att drabbas, ja men hur liten då måste de ju gå ut med. Annars fastnar folk på att de ju stoppar det, säger han.

För 22-åriga Ellinor kom beskedet om vaccinpausen som en besvikelse. Hon pluggar till civilekonom på högskolan i Jönköping och ska åka på ett utbyte till Montreal i Kanada om några månader.

Den närmsta månaden behöver hon boka flygbiljett, hitta boende och boka in sig på kurser.

– Jag ska åka i slutet av december eller början på januari. För att komma in i Kanada måste jag vara fullvaccinerad och ha ett vaccinpass, och det kanske jag inte jag kommer att ha då. Nu vet jag kanske inget förrän december. Så jag blir orolig nu, säger hon.

”Risk att unga tvekar”

Hon skulle ha tagit sin andra dos på fredag och känner många andra som är i samma situation. Med onsdagens besked tycker hon att det känns lite surt att ha fått Moderna. Men hon kommer att ta en andra spruta så fort hon får klartecken.

– Jag har alltid känt att jag ska vaccinera mig så fort jag kunnat, så att pandemin ska få ett slut och det är mitt ansvar att göra det jag kan för att minska smitta och skydda andra.

Hon tror att unga som inte gått och vaccinerat sig kan bli mer tveksamma nu.

– De har ju uppmuntrat oss unga att gå och vaccinera oss men det känns som att de inte kollat upp det tillräckligt. Tänk de ungdomar som inte har vaccinerat sig än, nu kanske de blir mer tveksamma till vaccinet överlag.

Anders Tegnell.

Mycket ovanliga biverkningar

Anders Tegnell, statsepidemiolog, säger till DN att han förstår att det kan finnas en risk att ungas vaccinationsvilja påverkas.

– Det måste man ju förstås ta på allvar. Men vi tycker att det är viktigare att vi gör det här öppet och transparent i stället för att negligera något som vi vet finns.

Inflammation i hjärtmuskeln eller hjärtsäcken är en sällsynt biverkning och i det fall man drabbas går tillståndet ofta över av sig själv. Men symtomen bör undersökas av läkare och i vissa fall behöver den drabbade sjukhusvård.

Att Folkhälsomyndigheten inte går ut med en exakt siffra för hur många som drabbas beror på att datan är preliminär, enligt Anders Tegnell.

– Den är nere på vad vi brukar kalla ”mycket ovanliga biverkningar”. Vi vill inte säga en exakt siffra eftersom datan är preliminär. Men risken är oerhört liten.

Folkhälsomyndigheten tittar på alternativ till andra dosen, det främsta är Pfizer enligt Tegnell som säger till SVT att han räknar med att ge besked om några veckor.

Även Danmark har efter det svenska beskedet gått ut med att man pausar Modernas vaccin, men bara för unga upp till 18 år. Norge rekommenderar män under 30 år att ta Pfizers vaccin, men pausar inte Modernas vaccin.

Aftonbladet har sökt Anders Tegnell.