Sjö efter sjö försvinner i hettan

Uppdaterad 2022-05-23 | Publicerad 2022-05-22

Nyss kantades de irakiska sjöarna av familjer på picknick.

Nu torkar en efter en ut – i det allt hetare klimatet.

Snart kan floderna Eufrat och Tigris stå på tur.

Hamrin-sjön brukade förse människor och djur i Diyala-provinsen i östra Irak med allt vatten de behövde.

Nu har sjön upphört att existera.

Runt 150 000 hektar jordbruksmark – en yta något större än Öland – försörjs inte längre med vatten. I stället står den på randen till att förvandlas till öken, rapporterar Rudaw.

– Det fanns mycket vatten här förut. Nu har det försvunnit och fåren är törstiga, säger den unge fåraherden Ali Jasim till nyhetssajten.

Enligt den tidigare bonden Mohanad Khalid har katastrofen tvingat människor på flykt:

– Det går inte längre att hitta en enda bonde i den här regionen eftersom sjön har torkat ut, säger han till Rudaw.

Övergivna hotell vid Sawa lake i Irak.

Sprucken jord

Hamrin-sjön, som skapades för fyrtio år sedan i samband med ett dammbygge, är bara den senaste i raden att utplånas i landet.

I februari torkade landets näst största sjö, Razzaza, ut helt.

Den en gång fiskrika konstgjorda sjön brukade för inte så länge sedan vara en magnet för badare och picknickande familjer som sökt svalka mellan stränderna och de bördiga åkrarna, rapporterar AP. Nu återstår bara sprucken jord och salt.

Inget lever. Allt är dött.

Lake Sawa i april 2017 respektive april 2022

Öde hotell

Tidigare i år sak besökte AFP en tredje nyligen uttorkad sjö, Sawa. Utöver några rostande ”fiske förbjudet”- skyltar och ett par öde, förfallna hotell fanns där inget som avslöjar att området tidigare bestått av sjö och våtmark med en rik biologisk mångfald, där fåglar rastade på sina långflygningar.

– Vattenytan har minskat även under tidigare torrperioder. Men i år har sjön för första gången helt försvunnit, säger miljöaktivisten Husam Subhi till nyhetsbyrån.

Enligt FN är Irak världens femte mest utsatta land för klimatförändringar. Landet, med sina 40 miljoner invånare, är i dag helt beroende av vattnet från de båda floderna Eufrat och Tigris.

Men enligt en larmrapport från landets vattenmyndighet i fjol riskerar även båda dessa floder att ha torkat ut till år 2040, om inget görs.

Sawa Lake, in southern Iraq, one of the Wonders of the World, has now vanished. #ClimateCrisis
https://t.co/Lo1mcTysOH

Illegala brunnar

Förklaringen går att knyta till det allt varmare klimatet, som drabbat Mellanöstern särkilt hårt. De extrema värmeböljorna kommer tätare och varar längre samtidigt som regnmängderna minskar, på vissa platser med så mycket som två tredjedelar.

Vattenbristen får i sin tur grannländer att dämma upp floder uppströms och bönder att borra illegala brunnar, som ytterligare sänker grundvattennivån.

Nu varnar forskare för att regionen kan vara för het för att upprätthålla mänskligt liv vid århundradets slut om inget görs.

Dramatiska sandstormar

Klimatförändringarna märks även på andra sätt i landet. Under maj har Irak drabbats av flera dramatiska sandstormar, som färgat himlen orange.

Minst 4 000 människor har förts till sjukhus med andningsproblem och många skolor och flygplatser har tvingats stänga, uppger AFP. Stormarna har blivit vanligare i uppvärmningens spår.

På onsdagen släppte Stockholm Environment Institute en ny rapport, där världen uppges befinna sig vid något som kan liknas vid en kokpunkt med extremvärme, stigande matpriser och krig och konflikter.