Massiv explosion i Beirut – minst 78 döda

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

En enorm explosion har orsakat massiv förödelse i Libanons huvudstad Beirut.

Minst 78 personer har dött och 4 000 har skadats, samtidigt som skadade avvisas på överfulla sjukhus.

– Det påminner mig om det som hände i Japan, i Hiroshima och Nagasaki. Under min livstid har jag inte sett den här typen av förödelse, säger Beiruts guvernör Marwan Abboud till CNN.

Det råder kaotiska scener i Libanons huvudstad Beirut efter den gigantiska explosionen. Minst 78 människor har dött och 4 000 skadats, enligt landets hälsodepartementet.

Explosionen inträffade i närheten av hamnområdet och kändes över hela Beirut och på flera mils avstånd. Enligt vittnesuppgifter ska tryckvågen känts även på Cypern 20 mil därifrån.

Bland lokala och internationella medier, samt sociala medier sprids dramatiska bilder och videoklipp från staden och hur en enorm rökpelare steg mot himlen efter explosionen.

”Det påminner om Hiroshima och Nagasaki”, säger Beiruts guvernör.
”Det påminner om Hiroshima och Nagasaki”, säger Beiruts guvernör.

Explosionen och den efterföljande gigantiska tryckvågen har orsakat stor förödelse med krossade fönster och kraftiga skador på flera byggnader och balkonger som rasat ned från fasader. Hela kvarter har blivit totalförstörda och lagda i ruiner. Bilder som nu sprids över världen visar hur skadade människor ses fly från platsen.

Kaos vid sjukhusen

En av nyhetsbyrån AFP:s korrespondenter rapporterar att det utspelas dramatiska scener vid sjukhus i Beirut. Skadade människor avvisas för att sjukhusen är för överbelastade. Redan innan explosionen har vården i Libanon varit hårt ansatt på grund av coronapandemin.

Röda korsets ambulanser från hela landet kallas nu till Beirut. Timmar efter explosionen åker ambulanser och räddningsfordon i skytteltrafik in och ut från det drabbade området, samtidigt som flera personer är fast i sina bostäder och under bråte. I dag öppnade Beirut efter en fem dagar lång lockdown och det ska ha varit mängder av folk på gatorna. Enligt guvernör Abboud är många människor saknade, bland annat tio brandmän.

Foto: HASSAN AMMAR / AP
Skadade efter den massiva explosionen i Beirut.

Enligt första uppgifter ska explosionen orsakats av en brand i ett fyrverkerilager, vilket nu tillbakavisas. Enligt libanesiska myndigheter ska det röra sig om högexplosivt material som konfiskerats för flera år sedan.

Libanons premiärminister Hassan Diab har utlyst sorgedag under onsdag. Enligt Daily Star har han begärt hjälp från internationellt håll efter dagens katastrof i Beirut.

– De som är ansvariga kommer att få betala för det som hänt i dag, säger han i ett uttalande.

Macron: ”Fransk hjälp och resurser är på väg”

Flera länder, bland annat Frankrike, Turkiet och Qatar, har meddelat att det är redo att stötta Libanon med humanitär hjälp.

"Frankrike är vid Libanons sida. Alltid”, har franska presidenten Emmanuel Macron twittrat.

”Fransk hjälp och resurser är just nu på väg”, skriver han.

Även Sveriges statsminister Stefan Löfven uttrycker sina kondoleanser på Twitter.

”I kväll går våra tankar till offren för den förödande explosionen i Beirut. Vi sänder våra kondoleanser, stöd och hjärtliga sympatier till folket i Libanon”, skriver han.

Mängder av människor vittnar nu om katastrofscener runt om i Beirut.

– Jag såg eld och rök sprida sig över Beirut. Blödande människor skrek och sprang. Balkonger har sprängts bort från byggnader. Fönster i höga byggnader krossades och föll ner till marken, säger ett vittne till Reuters.

UD: ”Undersöker om det finns drabbade svenskar”

Ibrahim Sobh bor i Beirut och var hemma när hela staden plötsligt skakade till.

– Vi satt i köket och plötsligt hörde vi explosionen. Sedan kom en tryckvåg och alla fönster krossades. Folk gick ut på gatan alla hade panik, säger Beirutbon Ibrahim Sobh till Aftonbladet.

UD uppmanar svenskar i området att hålla sig inomhus och uppdaterade kring händelseutvecklingen via lokal medierapportering.

”Den svenska ambassaden i Beirut undersöker om det finns drabbade svenskar. Svenskar i området uppmanas vidare att ta kontakt med anhöriga i Sverige. Svenskar i området som behöver akut hjälp bör kontakta lokala myndigheter”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till Aftonbladet.

Foto: Hassan Ammar / AP
Tusentals personer har skadats.

Enligt CNN:s korrespondent Ben Wedeman på plats var explosionen massiv.

– Byggnaden skakade som om det var jordbävning. Jag hörde glas som krossades överallt. Sedan kom en våg av sirener. Staden är i panik och chock just nu. Folk försöker ta reda på vad som har hänt och komma i kontakt med sina anhöriga, säger han i direktsändning.

Texten uppdateras.

Är du på plats? Hör av dig!

Foto: AFP / TT
En större explosion har inträffat i Beirut.
Foto: HUSSEIN MALLA / AP
En skadad man väntar på att få hjälp.
Foto: Hassan Amma / AP
Explosionen inträffade i hamnområdet i Beirut.
Publicerad:

LÄS VIDARE