Rikspolischefen: Våldet oacceptabelt

Anton Nilsson/TT

Publicerad 2019-11-25

Rikspolischefen reagerar efter händelsen i Älvdalen. Arkivbild.

Våld mot poliser är "helt oacceptabelt" – det säger rikspolischef Anders Thornberg i en kommentar via polisens webbplats efter en händelse i en lägenhet i Älvdalen där en polisman knivskars och en misstänkt man sköts i benet av polis.

"Mina tankar går till vår medarbetare som har blivit skadad. Jag har varit i kontakt med regionpolischefen i Bergslagen för att försäkra mig om situationen och framföra en hälsning till vår skadade medarbetare", säger Thornberg i uttalandet.

Rikspolischefen lägger även till:

"Att vara polis är inget riskfritt yrke, men som arbetsgivare gör vi allt vi kan för att minimera riskerna och rusta poliserna så att konsekvenserna av ett angrepp blir så små som möjligt."

En rutinmässig förundersökning om tjänstefel har inletts efter polisens skott. Polismannens skador bedöms inte som allvarliga.

Polisen ingrep i bostaden i Älvdalen i Dalarna på söndagskvällen efter ett larm om att en man hotat familjemedlemmar med kniv.

Enligt polisen attackerades en av poliserna av mannen och tog emot ett knivhugg i axeln. Skott avlossades av polispatrullen och den misstänkte mannen träffades i övre benet.

Övriga familjemedlemmar kunde evakueras utan att skadas, och mannen kunde gripas efter en stund. Han misstänks för mordförsök, och även det misstänkta hotet mot familjen kommer utredas.

Den misstänkte vårdas på sjukhus under polisbevakning.