Tegnell: ”Börjar se effekt av en flockimmunitet”

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-04-16

Positiva tendenser – men långt ifrån över.

Så kan man sammanfatta Folkhälsomyndighetens lägesanalys av coronautbrottet i Sverige.

– Det börjar stabilisera sig, men det är inte dags att säga att någonting är över än, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Sverige har nu passerat över 12 000 bekräftade smittofall och de senaste dagarna har antalet döda i covid-19 legat på cirka 60 personer per dag.

Folkhälsomyndigheten hade väntat sig en större uppgång efter påskhelgen, men så har inte skett. Kurvan har snarare planat ut sig något, enligt Anders Tegnell som säger att man nu ligger på en konstant nivå, eventuellt en viss nedgång.

– Mycket hänger på att vi fortsätter att agera som vi gjort. Anledningen att vi hamnat här är allas våra gemensamma ansträngningar att hålla distans till varandra, säger Anders Tegnell som menar att Sverige ligger nära en nivå där man kan börja se en effekt av en flockimmunitet.

Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens pressträff.

Han betonar dock att den totala flockimmuniteten förmodligen ligger en bit framåt.

– Vi vet inte exakt när, det beror på hur utvecklingen fortsätter.

Stockholm står för en stor del av smittspridningen i Sverige. Men även Stockholmskurvan ligger på en konstant nivå. 

Många fall från äldreboenden

Det stora problemet nu är smittospridningen inom äldrevården. Enligt statistiken går det att härleda hälften av alla dödsfall i Stockholm till äldreboenden. I övriga landet kommer en tredjedel av dödsfallen från äldreboenden.

– Det här är vårt stora problemområde. Vi måste fundera på vad vi kan göra mer för att skydda de äldre bättre än vi gjort hittills, säger Tegnell.

Platser kvar på intensivvården

Antalet intensivvårdsplatser i dag är 1 077 stycken. Cirka 530 personer vårdas för coronasmitta på intensivvårdsavdelning just nu, enligt Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

– Vi ligger ungefär på en 20-procentig tillgänglighet i kapacitet. Det gör att vi ligger rätt, vi måste fortsätta följa det här för att hålla oss kvar i den kurva som finns, säger hon.

Okej att spela matcher – för ungdomar

Folkhälsomyndigheten meddelar även att de ändrar sina rekommendationer och råd vad gäller matcher och tävlingar för barn och ungdomar. Matchspel ska nu få genomföras inom barn- och ungdomsidrotten, så länge inte deltagare är sjuka, trängs tätt ihop och inte utgör en samling större än 50 personer.

– Vi har tittat på det här med tävlingar och matcher och liknande framförallt för barn- och ungdomar. Där har Riksidrottsförbundet upplevt att det är otydligt. Efter konsultering har vi landat på att det är jätteviktigt att barn och ungdomar är ute och rör på sig, säger Tegnell och fortsätter:

– Skillnaderna mellan matcher och tävlingar är inte jättestora. Vi gör nu ett undantag och säger att man får spela matcher i barn- och ungdomsidrott.

Matchspel för seniorer omfattas inte.

PODD Coronakrisen – så påverkas klimatet

Världen stänger ned och utsläppen rasar - men vissa varnar för att coronapandemin kan hota klimatarbetet på lång sikt. I det här avsnittet pratar vi om hur coronakrisen påverkar klimatet och klimatrörelsen - gäst är Peter Alestig, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen