Vårdpersonal på skånska akutsjukhus testas

TT

Publicerad 2020-04-20

I slutet av april väntas två stora leveranser med provtagningspinnar till Skåne. Då kan testningen av vårdpersonal med symptom utvidgas. Arkivbild.

Nu inleds virustester av vårdpersonalen på de skånska akutsjukhusen med ett nytt test som utvecklats inom Region Skåne. Fördelen med metoden är att den inte är beroende av de vätskor, så kallad reagens, som det råder internationell brist på.

"Däremot måste vi fortsatt använda provtagningspinnar. Så det kan fortfarande bli en begränsande faktor även framöver", säger Ingvar Eliasson, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi i ett pressmeddelande från Region Skåne.

Testet ger besked om personen som provet tas på bär på det nya coronaviruset eller inte och fokus kommer att vara vårdpersonal med symptom. Fördelen med detta är att personal som har symptom som inte visar sig bero på coronaviruset kan återgå i arbete.

Till en början ska testerna utföras i Helsingborg på vårdpersonal med symptom och sedan, när tillgången på testpinnar ökar, kommer verksamheten att utökas till övriga akutsjukhus i regionen.

I slutet av april väntas två stora leveranser med provtagningspinnar till Skåne.