De bästa (?) promenadstråken i Malmö

Publicerad 2020-04-15

Vårväder och social isolering gör att en promenad är lämplig.

Håll dig i ditt närområde men vistas gärna ute.

Så lyder coronarekommendationen från myndigheterna.

Därför kommer här tips på några av de bästa promenadstråken i Malmö.

Även om det råder strikta coronarestriktioner uppmanas folk att röra sig ute i det fina vårvädret, men att tänka på avståndet till sina medmänniskor.

– Var gärna ute och njut av naturen men undvik att resa i landet, sa Mattias Waldeck, smittskyddsläkare hos Region Skåne, på regionens pressträff innan påskhelgen.

Rekommendationerna att hålla sig i sitt närområde har för många inneburit betydligt fler promenader än vanligt.

När det gäller de bästa promenadstråken i Malmö lyfter Birgitta Hjertberg, kommunikatör på fastighets- och gatukontoret, fram stadens naturreservat.

Bra i dagsljus

Bland guldkornen finns Bunkeflo strandängar, Limhamns kalkbrott och Klagshamns udde. För den som har möjlighet att ta sig en bit utanför staden finns dessutom Millennieskogen, Katrinetorp och Käglinge.

– Nu är det ju ganska ljust på kvällarna. Men jag skulle säga att när det är mörkt då är det mörkt. Det gäller i alla naturreservaten, så där är bra att under dagljustid, säger Birgitta Hjertberg.

För den som är sugen på en lunchpromenad eller inte hinner ut till något av naturreservaten innan det mörknar finns det fler promenadpärlor även inne i centrala Malmö.

Birgitta Hjertberg väljer då att lyfta fram stadens parker, Ribersborg samt Kungsgatan.

”Bra att komma ut”

– Det är bra att komma ut lite och inte trängas alltför mycket med alla andra, säger hon.

Malmö Turism vänder sig snarare mot besökarna och inte Malmöborna, men destinationschef Ann Nyström har likväl några tips att dela med sig av till Malmöborna.

– Det finns någonting som heter Hälsans Stig. Det är en promenadväg som Hjärt- och Lungfonden satt upp. Den går delvis genom de små dammarna innanför Ribersborgs stranden, säger Ann Nyström.

Bland hennes andra tips finns Västra Hamnen och Dockan men givetvis också Pildammsparken samt Slottsparken och Kungsparken.

Se konstverk under promenaden

– Det kom en bok för några år sen, Malmö Konstguide, som har beskrivit all offentlig konst. Där finns massor av konstverk och skulpturer och i sig ett antal förslag på rundor, säger Nyström och lägger till:

– Den tycker jag är jättetrevlig med mycket bilder och jättebra kartor. Då kan man ta en om dagen eller en i veckan.

Passa gärna också på att ta bilder när du är ute på en runda och skicka in din bästa promenadbild till oss.

 

Maila din bild till lokalt@aftonbladet.se och märk mailet med ”Promenaden”.