Trumps krav: Öppna i påsk

Uppdaterad 2020-03-25 | Publicerad 2020-03-24

Antalet döda i USA ökar kraftigt och WHO pekar ut landet som nytt möjligt epicentrum för coronaepidemin.

Samtidigt väljer Donald Trump just nu mellan landets ekonomi och medborgarnas hälsa.

– Jag vill öppna landet och ha alla redo att köra igång igen till påsk, säger han enligt New York Times.

De senaste veckorna har Europa, framför allt Italien, varit epicentrum för det pågående coronautbrottet i världen. Spridningen i ursprungslandet Kina har mattats av.

Nu verkar USA vara på god väg att bli coronavirusets nya epicentrum, enligt Världshälsoorganisationen, WHO.

– Vi ser nu en mycket stor ökning i antalet fall i USA, så det är fullt möjligt. Vi kan ännu inte säga att så är fallet, men det kan bli så, säger Margaret Harris, talesperson för WHO, till Reuters.

– De har ett mycket stort utbrott och det är ett utbrott som ökar i intensitet.

Det senaste dygnet har 85 procent av alla nya fall kommit från Europa eller USA. Av dem kom nära hälften från USA som i går kväll hade 51 542 smittade och 674 dödsfall.

Värst drabbat är New York med 7 procent av världens alla coronafall. I går morse var siffran 25 665 insjuknade och minst 157 dödsfall.

USA:s president Donald Trump har gång på gång tonat ner allvaret. Han har skyllt på Europa och kallat smittan ett "kinesiskt" virus. En tidig åtgärd var att stoppa alla flyg från Europa.

Åtgärderna har dock inte hjälpt. Coronaviruset har sakta men säkert fått fäste i USA. Antalet smittade ökar nu explosionsartat. Siffran har med råge passerat hälften av antalet coronasmittade i Kina, i går kväll 81 591.

USA:s president Donald Trump.

”Borde ta en tremånaderspaus”

Både ekonomi- och hälsoexperter menar att USA behöver vidta åtgärder liknande de i Europa.

"USA:s näringsliv borde ta en tremånaderspaus från all affärsaktivitet som inte är absolut nödvändig för att ge möjlighet att bekämpa viruset", skriver James Bullard, centralbankschef i S:t Louis, enligt Bloomberg News.

– Det värsta för ekonomin vore att människor går tillbaka till arbetet och att vi ser en ökning av fall igen, säger Jeffrey Levi, folkhälsoexpert vid George Washington University enligt TT.

Trump håller inte med.

”Människor vill återvända till jobbet”

– Vi kommer inte att låta det här förvandlas till ett långvarigt ekonomiskt problem, säger han på en presskonferens.

Senare i går förtydligade han sitt uttalande med att han ser påsken, som infaller om tre veckor, som bortre gräns.

"Människor vill återvända till jobbet. De kommer att hålla avstånd till varandra och allt annat. Seniorer kommer att övervakas på ett beskyddande och kärleksfullt sätt. Vi kan göra två saker samtidigt", twittrade Trump.

PODD Corona - därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen