Irans avsteg från kärnavtal oroar EU-länder

Av: TT

Publicerad:
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif.

Frankrike och Storbritannien uppmanar Iran att avstå från fortsatta avsteg från det internationella kärnenergiavtalet.

"Djupt oroande", heter det i ett uttalande från det brittiska utrikesdepartementet.

Teheran meddelade i onsdags att forskning och utveckling inom urananrikning inte längre ska ha några begränsningar.

"Detta tredje steg bort från åtagandena i kärnenergiavtalet är särskilt tråkigt vid en tidpunkt då vi och våra europeiska och internationella partners arbetar hårt för att trappa ned spänningarna med Iran", skriver brittiska UD.

Tidigare har Iran i två steg brutit mot begränsningar för hur mycket anrikat uran och tungvatten som får lagras, respektive till vilken renhetsgrad uran får anrikas.

Kärnenergiavtalet (JCPOA) slöts 2015 och syftar till att Iran inte ska utveckla kärnvapen. De internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran har hävts i utbyte mot att Iran bland annat begränsar just anrikningen av uran. USA lämnade avtalet i fjol och har utvidgat sanktionerna mot Iran, som i sin tur började frångå vissa av avtalets åtaganden.

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif möter EU:s utrikeschef Federica Mogherini på torsdagen för att informera om detaljerna landets senaste beslut.

– Självklart går det att dra tillbaka dessa steg om EU fullföljer löften om att rädda avtalet, säger Zarif med syftning på att USA:s sanktioner även påverkar handeln med Europa och att EU försökt hitta sätt att runda sanktionerna på.

Publicerad: