Sjuksköterskor flyr från intensivakuten på Nya Karolinska

24 personer har sagt upp sig i protest mot nytt arbetstidsavtal

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

De har protesterat i månader – utan resultat.

Nu har 24 av de omkring 40 fast anställda sjuksköterskorna på intensivakuten på Nya Karolinska i Solna sagt upp sig. Sex av dem bestämde sig för att lämna efter ett krismöte på fredagen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Läget är katastrofalt. Det kommer inte att gå att bedriva patientsäker vård, säger en sjuksköterska.

Det skandalomsusade prestigesjukhuset Nya Karolinska i Solna skakas av en ny kris.

Efter månader av fruktlösa protester mot ett nytt arbetstidsavtal, som innebär flera tusenlappar i sänkt lön, har ett stort antal sjuksköterskor sagt upp sig.

Sent på fredagskvällen hade 24 av de runt 40 fast anställda sjuksköterskorna meddelat arbetsgivaren att de tänker sluta. Sex av dem tog beslutet efter ett krismöte på fredagen, uppger källor för Aftonbladet.

– Vi har drivit den här frågan sedan december, men vi har aldrig fått några svar. Under mötet sa ledningen att vi skulle hålla varandra om ryggen, men det sker ingen förbättring över huvud taget, säger en sjuksköterska.

– Vi tänker inte acceptera att våra löner sänks.

1 av 2 | Foto: MAGNUS SANDBERG
24 sjuksköterskor vid Nya Karolinskas intensivakut säger upp sig i protest mot det nya arbetstidsavtalet. Interiörbild från Nya Karolinska sjukhuset.

”Läget är katastrofalt”

Enligt anställda på akuten överväger ännu fler att lämna. Totalt kan 30 erfarna sjuksköterskor vara borta till sommaren.

Konsekvenserna kan bli ödesdigra.

– Alla patienter ska tas in på sjukhuset via akuten. Jag kan inte se hur det ska kunna fungera, säger en sjuksköterska.

– Läget är katastrofalt. Det kommer inte att gå att bedriva patientsäker vård.

Till intensivakuten kommer människor som är i akut behov av specialistvård. Det kan röra sig om svårt skadade traumapatienter, eller personer som omedelbart behöver tryckkammarbehandling. Sjukhuset ska också upprätthålla en särskild katastrofmedicinsk beredskap.

– Vi har ett ett enormt ansvar och det kommer att bli helt omöjligt att leva upp till krav som ställs, säger en anställd.

Facket: Väldigt allvarligt

Orsaken till uppsägningarna är ett nytt arbetsgivaravtal, som ska träda kraft den 1 april. Det innebär att sjuksköterskornas löner skulle sänkas med flera tusen kronor i månaden, samtidigt som arbetstiden i vissa fall förlängs med en timme i veckan.

Sjuksköterskor har hotat med att sluta på flera andra sjukhus i Stockholms läns landsting den senaste veckan. Där har protesterna dock lett till att avtalet stoppats tills vidare.

– Vi kräver att de medarbetare som drabbas av lönesänkningar till följd av avtalet ska kompenseras för detta. Arbetsgivaren har dock inte kunnat ge besked, och nu har väl de här sjuksköterskorna tröttnat, säger Ann Danielsson, förtroendevald på Vårdförbundet.

– Det är klart att det kan bli väldigt allvarligt om alla de här anställda slutar.

Akutchefen: ”Tycker att det är tråkigt”

Patrik Rossi är funktionschef för akuten på Nya Karolinska. I ett mejl till Aftonbladet beklagar han den uppkomna situationen.

”Vi tycker det är tråkigt att flera medarbetare på intensivakuten i Solna har sagt upp sig”, skriver han.

”Det nya gemensamma arbetstidsavtalet som Vårdförbundet och region Stockholm slutit är komplext och svårt att sätta sig in i för både oss som arbetsgivare och för medarbetarna. Alla chefer har fått regelbunden information och funnits tillgängliga för medarbetare.”

Enligt Rossi kommer förhandlingarna med Vårdförbundet att fortsätta under nästa vecka. Målet är att hitta ”lokala anpassningar” för de drabbade.

Hur ser du på oron för att patientsäkerheten hotas av uppsägningarna?

”Patientsäkerheten har alltid högsta prioritet och det är vår förhoppning att vi tillsammans med Vårdförbundet kan hitta en lösning framåt.”

Publicerad:

LÄS VIDARE