Strömmen tillbaka men orsaken höljd i dunkel

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Tomas F. Cuesta/AP/TT
Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui under en presskonferens om det stora strömavbrottet.

Strömmen är tillbaka för de omkring 50 miljoner som drabbades av det massiva strömavbrottet i Argentina och Uruguay samt delar av Paraguay, Chile och Brasilien.

Men argentinska utredare famlar fortfarande i mörkret om orsaken till avbrottet.

Den tio timmar långa störningen under söndagen lokal tid påverkade bland annat hela Uruguay och merparten av Argentina, förutom ögruppen Eldslandet i den sydligaste delen av landet. Argentinarna hade precis vaknat upp till fars dag när strömmen slogs ut vid 7-tiden på morgonen. Restauranger och butiker rapporterar om stora förluster, men sjukhus ska ha fungerat felfritt tack vare generatorer.

Orsaken bakom vad som beskrivs som det mest omfattande strömavbrottet i regionens historia är oklar. Argentinska tidningar pekar ut energibolagen Transener och Cammesa, men landets regering har ännu inte kommit med en förklaring.

Argentinas energiminister Gustavo Lopetegui säger att mängder av information från de båda bolagen först måste analyseras och det kommer att dröja drygt två veckor innan slutsatserna publiceras.

– Om 15 dagar kommer vi att känna till vilket händelseförlopp som orsakade strömavbrottet, säger Lopetegui till Radio La Red.

Publicerad:

LÄS VIDARE