Soligt i helgen – sen blir det ostadigt igen

Publicerad 2020-07-12

Högsommarvärmen vill inte infinna sig.

Nästa helg blir varmare – sen svalnar det igen.

– Under de närmaste tio dagarna ser jag inget sådant högtryck som vi hade i juni, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Juli är den månad då de flesta tar semester. Förhoppningarna på fint sommarväder hemma i Sverige lär vara extra höga i år med tanke på den rådande pandemin.

Men vädret fortsätter att vara lynnigt. De kallare temperaturerna består fram till slutet av nästa vecka då det blir en liten värmeskjuts, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat.

– Sverige kommer att höra till ett lågtrycksområde fram till torsdag den 16 juli. Sedan blir det torrare och varmare. Om det bara blir i några dagar eller en längre period är svårt att säga. Därefter drar sig högtrycksområdet bort och ett lågtrycksområde närmar sig västerifrån, säger Juha Föhr, meteorolog på Foreca.

Kallare juli än vanligt

Rent allmänt i Sverige är dygnstemperaturen 1–3 grader kallare än normalt, uppger SMHI.

– Det har varit flera lågtrycksområden som rört sig in som fört med sig kallare luft, och vi har inte haft någon varmare luft som förts in, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Under den kommande helgen blir det i alla fall överlag soligt i landet, och uppemot 25 grader varmt i södra Sverige.

– Det ser ändå ut att bli en del moln och inte helt soliga dagar, men högre temperaturer, säger Moa Hallberg.

”Går åt det varmare hållet...”

Men efter helgen 18–19 juli ser sommarvädret alltså ut att få ytterligare ett bakslag, med ostadigt väder igen.

– Det blir svalare när vi går in i veckan. Dock inte så svalt som vi har nu, utan fortsatt kring 20 grader. Så det går i alla fall åt det varmare hållet, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI.

Följ ämnen i artikeln