Publicerad:
Uppdaterad:

Dramatenstjärnans rädsla efter Metoo

Julia Dufvenius: ”Fick skydd till och från scen”

Av: Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Dramatenskådespelaren Julia Dufvenius berättar nu om sin rädsla för en annan skådespelarkollega.

Under Metoo 2017 blev hon så rädd för honom att hon fick skydd till och från scen.

– Min gamla rädsla för aggressionen hos den här personen kickade in. Jag blev så rädd, säger Julia Dufvenius till DN.

Skådespelaren Julia Dufvenius, 43, var en av alla kvinnor som under under Metoo-hösten 2017 berättade om  övergrepp och trakasserier i uppropet #tystnadtagning.

I en intervju med Dagens Nyheter berättar hon nu att en manlig skådespelare, även han verksam på Dramaten, ska ha känt igen sig i beskrivningarna och börjat höra av sig till henne.

– Jag får ett sms från en anställd som skriver: ”Är du på teatern? X letar efter dig”. Jag fick höra samma sak även från annat håll. Min gamla rädsla för aggressionen hos den här personen kickade in. Jag blev så rädd, säger Julia Dufvenius till tidningen.

1 av 3 | Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Julia Dufvenius, skådespelare.

Fick skydd

Hon hörde av sig till Dramatenchefen Eirik Stubø och berättade om sin rädsla. Det slutade med att hon fick skydd till och från scenen så att hon inte skulle riskera att stöta på skådespelaren ensam.

Hon är kritisk till hur Dramatens chefer löste situationen.

– I dag ser jag agerandet från Dramatens ledning som en vansinnig åtgärd. Varför ordnade man inte ett samtal och redovisade en tydlig plan för hur vi skulle reda ut det här? Varför besparade man inte både mig och skådespelaren denna förnedring? frågar hon sig i DN-intervjun.

Eirik Stubø: ”Felaktigt beslut”

Dramatenchefen Eirik Stubø har bemött Dufvenius kritik i ett mejl till DN. Han ångrar att han gav den manlige skådespelaren en ny roll efter det som hände med Julia Dufvenius.

I övrigt vill han inte kommentera enskilda personalärenden.

Julia Dufvenius är för tillfället tjänstledig från Dramaten och har sagt att hon inte kommer tillbaka så länge Stubø är chef.

Aftonbladet har sökt Julia Dufvenius.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: