Så många sommarjobb hoppas Malmö erbjuda

Publicerad 2020-01-31

Sommarpraktik finns inom flera områden, men inte längre inom hotell och restaurang.

Omkring tusen sommarpraktikplatser försvinner när hotell- och restaurangbranschen drar sig ur.

Fler jobb inom kommunen hoppas ändå ge 3 000 praktikplatser i sommar.

– Målsättningen i sig är sänkt med tusen platser, säger Henrik Drakhed, sektionschef på arbetsmarknadsavdelningen.

För 27:e året i rad finns ”Ung i sommar” i Malmö. Kommuninvånare som är 16–19 år gamla har då möjlighet att söka en fyra veckor lång sommarpraktik.

Inför att årets anmälan öppnar upp har det dock stormat ordentligt.

I förra veckan berättade Sydsvenskan att det inte kommer finnas några praktikplatser inom hotell- och restaurangbranschen. Bakgrunden är en konflikt mellan arbetsgivarorganisationen Visita och fackföreningen HRF.

– Kommunen ägnar sig i praktiken åt uthyrning av gratis arbetskraft, sa Per Persson, avtalssekreterare på HRF-facket, då till Sydsvenskan om deras beslut att motsätta sig sommarpraktikanter.

Sänker målsättningen

Normalt sett brukar Malmö stad kunna erbjuda uppemot 3 500 praktikplatser under ”Ung i sommar”. När praktikplatserna inom hotell- och restaurangbranschen inte längre erbjuds försvinner cirka 1 000 av sommarens praktikplatser.

– Förra året hade ”Ung i sommar” en målsättning på att nå 4 000 platser. I år är det istället 3 000 platser, eftersom att det inte är några HR-platser. Målsättningen i sig är sänkt med 1 000 platser, säger Henrik Drakhed, sektionschef på arbetsmarknadsavdelningen.

Hotell- och restaurangbranschen brukar erbjuda praktikplatser på cirka 200 platser olika arbetsplatser, och beslutet att lämna ”Ung i sommar” får en kraftig påverkan. Hur Malmö stad tänkt ersätta de 1 000 platser som försvinner är ännu inte klart.

Henrik Drakhed menar att Malmö stad har som målsättning att kunna erbjuda alla som söker en praktikplats, men någon garanti för att man blir erbjuden en plats finns inte.

”Finns ett internt arbete”

– Det är en utmaning. Det får man säga. Men där finns ett internt arbete inom Malmö stad att arbeta tätare med de olika förvaltningarna, det vill säga att hitta fler praktikplatser inom Malmö stad, alltså inom kommunen.

Även om HRF lämnat ett tydligt besked har Malmö stad inte gett upp hoppet om att de ska hitta en lösning. I nästa vecka träffas HRF, Visita och kommunen för ett möte.

– Vi vill gärna se om det gör att lösa på något vis. Det här är inte jobb, utan det är praktikplatser. Då hade vi gärna, för ungdomarnas skull, försökt hitta nån lösning, säger Örjan Eskengren, kommunikatör vid Malmö stad.

Så länge parterna inte kan nå en lösning arbetar kommunen dock med att försöka fylla tomrummet med att se om vissa förvaltningar, till exempelvis serviceförvaltningen och arbetsmarknads- och socialförvaltningen, inte kan ta emot fler ungdomar.

Sex timmars arbetsdag

– Antalet ”Ung i sommar-platser” speglar egentligen det vanliga arbetslivet, med det privata näringslivet och den kommunala sektorn. Att då hitta ett område som tar emot 1 000 platser är nog en utmaning, så vi behöver titta på olika former.

– Vi måste kunna bredda platserna som förvaltningarna tar emot. Där skiljer det sig lite åt. Vi har mycket inom vården och förskolan i Malmö stad medan andra förvaltningar i nuläget inte tar emot jättemånga ungdomar, säger Henrik Drakhed.

Praktiken genomförs under två perioder i sommar, där tonåringarna praktiserar max sex timmar per dag. Praktikersättningen ligger på 56–69 kronor i timmen, beroende på vilket år praktikanten är född.

Ansökningsperioden för ”Ung i sommar” är 20 februari - 20 mars. Exakt hur många ungdomar som erbjuds praktikplats vet kommunen först i början av juni.

Följ ämnen i artikeln