Då kommer Folkhälsomyndighetens nya besked

Av: Nivette Dawod, Sophie Tanha

Publicerad:
Uppdaterad:

I morgon kommer Folkhälsomyndighetens besked för de så kallade ”yngre äldre”, det vill säga personer över 70 år.

Myndigheten jobbar in i det sista med att se över nya riktlinjer för gruppen.

– Det behövs några timmar till för att få ihop ett bra budskap som är lättförståeligt och samordnas och förankras med alla, säger statsepidemiolog Anders Tegnell om varför beskedet dröjer.

Det handlar om personer som är över 70 år men friska i övrigt. Folkhälsomyndigheten har sett över om de rekommenderade restriktionerna kan minskas något för de ”yngre äldre”.

Under de senaste månaderna har de räknats som tillhörande samma riskgrupp som de ”äldre äldre”, som löper stor risk att drabbas allvarligt av covid-19 och har uppmanats hålla sig inomhus och isolerade från andra. Redan i morgon kan dessa rekommendationer komma att lättas upp, uppger Anders Tegnell på den dagliga presskonferensen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det kommer att komma besked om de ”yngre äldre” i morgon.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det kommer att komma besked om de ”yngre äldre” i morgon.

Besked om allsvenskan

– Vi tror att svenskar är friskare när de är 70 år än vad kineser och italienare är och då borde man kanske kunna flytta upp gränsen, sa Tegnell förra veckan i en intervju med Dagens Nyheter.

– Någon typ av förändring ser det ut att bli. Vi får se om vi kan rucka på den här 70-årsgränsen, sa han då till tidningen.

Beskedet som Folkhälsomyndigheten just nu arbetar med att formulera kommer alltså kommuniceras ut i morgon, tisdag.

På fredag kommer även besked om när fotbollsallsvenskan kan dra i gång.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE