Danskar i Skåne: Vänner är kritiska till semester i Sverige

Utländska turister kommer trots pandemin

Publicerad 2020-06-01

YSTAD. Trots rådande pandemi både lyckas och vill utländska turister semestra i Sverige.

De hyllar den svenska modellen med öppenhet men undviker samtidigt att åka till Stockholm.

– Det är fler smittade där. Så vi föredrar att åka till Skåne, säger Forkan Akbar, Köpenhamnsbo.

På söndagsmorgonen står det 18 danskregistrerade bilar utanför hotell Ystads saltsjöbad. Receptionschefen Gabriella Carlsson berättar att man har mellan 10 och 20 danska par om dagen. Denna helg är inget undantag.

I poolområdet har temperaturen krupit upp över 20 grader. Precis intill poolkanten ligger banktjänstemännen Helen Kuhre, 50 år, och Jesper Kuhre, 52 år. Två köpenhamnsbor som egentligen skulle ha vandrat på berget Machu Picchu i Peru under pingsthelgen. På grund av covid-19 blev det i stället en tur till södra Sverige.

– Vi har fått kritik från våra vänner att vi åker till Sverige. De är rädda för att vi kommer hem med smitta. Men ni är försiktiga så det känns tryggt, säger Helen Kuhre.

Under helgens resa till Öland, Båstad och Ystad har de stött på många landsmän. De har mötts av handsprit, avstånd och tallriksservering i stället för buffér. Och tycker att Danmark har valt fel linje när de stängt ned.

– Jag tycker svenskarna har gjort det bättre. Ni har inte spolierat er ekonomin som vi har. Det är katastrofalt för Danmark och kommer ta 10 till 15 år att rätta till, säger Jesper Kuhre.

– Vi önskar oss den frihet som ni har i Sverige, tillägger hans fru, Helen Kuhre.

Hon och Jesper menar att det är galet att Danmark stänger ute svenskar. Speciellt nu under sommaren.

– Hotell och turistnäringen drar in sin årsomsättning under fyra månader. Så det kommer bli katastrofalt, säger Jesper Kuhre.

Lugnet vid poolen avbryts av ett kraftigt plask. Det är en gäst som inte kan motstå frestelsen att göra ett svanhopp.

I en solstol längre bort ligger 40-årige Gustav Azrak från Skånska Hjärup. Han säger att han har träffat många danskar under helgen.

– De tycker att vårt förhållningssätt är bättre. Dödstalen i Skåne liknar ju Danmarks så de är inte rädda att vara här, säger han.

Precis så resonerar danske Forkan Akbar. Han överraskade sin fru på mors dag med en spadag i Ystad men hade inte velat åka till Stockholm.

– Då hade jag varit lite mer orolig. Det är fler smittade där, säger Forkan Akbar.

Forkan Akbar med sin frun Sandra Akbar.

På parkeringen utanför hotellet möter vd:n Jonas Stenberg upp. Verksamheten går inte med vinst men det går runt, förklarar han.

– Vi har tur. För vi har både konferenser och privatpersoner. Det är värre för cityhotellen som har mycket affärsresenärer.

Camping Falsterbo resort är en annan anläggning som tycks klara sig i pandemin. Förutom hög beläggning på säsongplatser har även kortare bokningar trillat in – både svenska och utländska. Receptionisten Fillipa Dahlgren berättar att man har haft tyskar, danskar och holländare och en familj från Schweiz på plats.

Här i två månader

56-åriga Andrea Lauterbach från Tyskland campar med sin husbil. Hon tog färjan över mellan Rostock och Trelleborg. Nu tänker hon stanna minst två månader i Sverige.

– Alla i Europa tittar på hur Sverige agerar. Ni har tre regler: handsprit, avstånd och inga stora folksamlingar. Det är bra, säger hon.

Andrea Lauterbach står inledningsvis på 1,5 meters avstånd i början av intervjun. När minuterna passerar ryggar både hon och reportern tillbaka ytterligare 1,5 meter. Den osynlige fienden gör sig påmind. Men Andrea låter inte rädslan styra.

– Mina vänner tyckte jag var galen som skulle till Sverige mitt under pandemin. Men jag är inte rädd här i Sverige. Bara man håller distans och är ute i friska luften.

Andrea Lauterbach har gjort sin egen ansiktsmask.

Hon visar upp en egentillverkad ansiktsmask. I Tyskland råder det nu krav på mask i affärer och kollektivtrafik. Det har tvingat många att göra egna. Ett högst tveksamt skydd – menar Andrea.

– Man ska koka sin mask efter användning eller stryka den på hög värme men det gör inte alla. I stället bär de den flera dagar i rad. Masken får också folk att ta på ansiktet oftare.

En annan reflexion är att folk tycks tro att faran är över med en mask.

– Med masken har avståndet mellan folk i affärer krympt. Folk tror att de är skyddade. Det är inte bra.

Utanför en stor husbil mitt i campingen sitter familjen Stowasser som kommer från landsbygden utanför Dresden i Tyskland. De har varit i Sverige tidigare som unga och återvänder nu med sina barn.

– Att campa och vara utomhus känns bra. Vi träffar dessutom inte så mycket människor, säger Franziska Stowasser.

De tänker resa runt i Sverige under tre veckor och är väl förberedda med egen mat.

– Vi föredrar det svenska sättet. Att inte stänga ned allt utan låta människor ta eget ansvar, säger Dirk Stowasser.

Han och frun är oroliga för situationen i Tyskland.

– Det var ett misstag att stänga ned allt. Vi kommer lida mycket av det. Många har det redan mycket svårt, säger Dirk Stowasser.

PODD Experten om förändringar i svenska coronastrategin

Om vad som skulle kunna förändras, med professorn Tove Fall.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen