Syskonen som styr – både förövare och offer

Publicerad 2017-05-30

Offren blir kontrollerade, misshandlade och hotade till döden – av sina egna syskon, i vart tredje fall i Aftonbladets kartläggning.

Enligt forskare är kraven på att kontrollera sina syskon en stor belastning för förövarna själva.

Samir Sabri berättar om uppdraget han själv fick:

– Min pappa sa åt mig att döda min egen syster.

Offren blir kontrollerade, misshandlade och hotade till döden – av sina egna syskon, i vart tredje fall i Aftonbladets kartläggning.

Enligt forskare är kraven på att kontrollera sina syskon en stor belastning för förövarna själva.

Samir Sabri berättar om uppdraget han själv fick:

– Min pappa sa åt mig att döda min egen syster.

Föräldrarnas och släktens kontroll över flickor och pojkar är välkänd. Syskonkontrollen är mindre omskriven.

I rättsfallen som Aftonbladet granskat beskrivs syskonens kontroll ibland i förbifarten, i andra fall eskalerar den och utgör grund för åtal.

Flera fall av misshandel mot egna syskonen

I 61 av 200 kartlagda rättsfall finns information om att syskon, nästan alltid storebröder, kontrollerar, misshandlar och hotar småsyskon.

En 4-årig storebror är den yngsta misshandlaren som beskrivs i vår granskning. Han slår sin 1-åriga syster.

”Det märks att pojken har en särskild roll i familjen”, skriver förvaltningsrätten. Samtliga familjemedlemmar låter honom styra trots att han är näst minst i familjen. När han tillrättavisar lillasystern genom att utan förvarning ge henne lavetter på båda kinderna är det ingen som markerar att beteendet inte är ok.

– Man växer in i det. Barn drillas in i de här rollerna från födseln, säger Samir Sabri, föreläsare och initiativtagare till nätverket 2ndChance som jobbar med att få ungdomar som ser sig svikna av systemet att undvika kriminalitet och droger.

Han jobbar även med fotbollsklubben Brommapojkarna som erbjuder nattfotboll i ett antal Stockholmsförorter, för att på sikt kunna diskutera värderingar hedersfrågor med killar i segregerade områden.

Pressen är enorm på många unga pojkar som lever i en hederskontext.

I ett rättsfall framkommer att en 14-årig pojke lovat sin mormor att döda mamman om hon träffar en ny man. Om han då inte dödar sin mamma, kommer hans morbror i stället att döda honom, hotar mormodern.

Den 14-årige pojken mår dåligt efteråt, men säger ”har man lovat, så har man lovat”. Tillsammans med den 11-årige brodern misshandlar han regelbundet småsyskonen, som är 3 och 6 år gamla.

”Våld i stort sett varje dag”

Samir Sabri, vars fall Aftonbladet tidigare avslöjat som en rättsskandal, tvingades ta på sig pappans mord på styvmodern i tonåren. Han har liknande minnesbilder. Pappan började misshandla modern när Samir var liten:

– Det var våld i stort sett varje dag. Det normaliserades.

Samir på Grimsta IP där han engagerar sig i nattfotboll för unga killar.

När hans syster flyttade hemifrån blev pappan vansinnig. I faderns ögon var hon en hora, eftersom hon bodde ensam.

Samirs syster berättar själv:

– Jag var nog den första tjejen som var syrian som flyttade hemifrån, utan att vara gift. Ingen lät sin dotter flytta hemifrån ensam. Men jag har alltid varit en sådan som inte brytt sig om vad folk säger.

Pappan beordrade den då 23-årige Samir att döda systern.

I stället gick Samir hem till systern och lovade skydda henne vid konfrontationen med pappan.

– Hon var så rädd. Jag sa: "Om han hoppar på dig, så hoppar jag på honom". Jag var beredd, hade till och med kniv på mig.

Väl hemma hos fadern gick allt snabbt. Systern berättar att pappan skrek åt henne: "Jag ska låta din bror slakta dig om du inte flyttar hem".

Samir fyller i:

– Han började hota henne. Sedan blev det mer och mer. Jag tog min syster och bara drog henne därifrån. Hade vi stannat något hänt.

Systern polisanmälde pappan, bröt kontakten helt och efter det tittade hon sig ofta om, rädd för att han skulle dyka upp var som helst.

– Jag var jätterädd och ledsen. Han skulle kunna ha tagit mig på gatan och dödat mig. Eftersom jag kände till vad han gjort tidigare, visste jag ju vad han var kapabel till.

I efterhand fick hon höra att pappan uppmanat brodern att döda henne.

– Men det var jag aldrig rädd för. Min bror skulle aldrig göra något sådant. Mina bröder har alltid backat mig, det är det som varit positivt. I övrigt – när jag tänker på min uppväxt, tänker jag att det vore bättre om vi aldrig hade haft några föräldrar. De har bara förstört för oss.

Hon beskriver hur hon förträngt mycket av det som hänt, för att orka klara av vardagen. Hon är lycklig nu, med sina barn och en jämställd man som hon älskar.

– Jag vet att det är vanligare nu, att tjejer i vår kultur får flytta hemifrån själva. Men fortfarande är det många som har hederstänket. De är så rädda för skitsnack. Det är därför så många gifter sig väldigt unga – för de vill flytta hemifrån.

Aftonbladets reporter Lisa Röstlund och Samir Sabri.

Många familjer lever med hederskultur

Samir Sabri menar att resultatet av Aftonbladets granskning – att syskonkontroll förekommer i tre fall av tio – är i underkant. Enligt honom är det ett faktum i nio av tio familjer som lever i en hederskontext. Dessutom är kompiskontroll väldigt vanlig också:

– Mina kompisar hade kontroll på mina systrar. Systrarna blir rädda när de ser broderns vänner.

Själv tog han sig ur hederstänkandet. Alldeles för många gör det inte, enligt honom.

– Risken är 95 procent att killar uppväxta inom hederskulturen inte klarar ett förhållande. Det blir kontroll, slag och misshandel mot flickvännen, säger Samir.

Äldste pojken i familjen förväntas ta över faderns roll om han inte bor kvar hemma, eller om fadern inte har tid. I ett fall i Aftonbladets granskning blir en 15-årig flicka slagen nästan varje dag av sin 17-årige storebror. Han har tagit över ansvaret för hennes fostran eftersom pappan ständigt är frånvarande, berättar flickan. Skälet: pappan är imam.

Men hederskontroll utan våld är också vanlig.

I rättegångsprotkollen beskrivs allt från tonårsflickorna som eskorteras av sina bröder så fort de rör sig utanför hemmet, till storasystern som kontrollerar lillasysterns dator och mobil dagligen, på jakt efter förbjudna konversationer med pojkar.

En av flickorna vi pratar med, Aisha, 16, berättar att det är systern som står för kontrollen av henne.

– Hon kollar min mobil och allt, så att jag inte har kontakt med nån kille.

Pojkarna både förövare och offer

Astrid Schlytter, docent vid Stockholms universitet, som forskat länge på hedersförtryck, tar upp att pojkarna som förtrycker sina systrar är både förövare och offer.

– Det är en enorm belastning för dessa pojkar att behöva kontrollera sina systrar – både psykiskt, men även rent fysiskt. De blir indirekt begränsade i sin egen vardag, då mycket tid går åt att kolla sina systrar.

I ett av rättsfallen i Aftonbladets granskning sätts är det lillebroderns roll att kontrollera sin 17-åriga storasyster. Kontrollen ökar efter att det kommit fram att hon haft pojkvän. Lillebrodern sätts att kontrollera att flickan bland annat inte tittar på killar. Hon får inte stänga dörren till sitt rum förutom när hon byter om. Flickan mår ”mycket dåligt” av ”den oproportionerliga kontrollen” hon utsätts för och är rädd för att skickas till hemlandet för att bli bortgift.

Enligt en skolkurator har flickan berättat att lillebrodern anklagar henne för att förstöra hans liv – han vill hellre leka med kompisar än att sitta hemma och passa på sin syster.

ANNONS