Hyllat samarbete stoppar unga kriminella

Publicerad 2020-02-24

Anders Nilsson, gruppchef, Uppsalapolisen och Hilde Wiberg, samordnare och enhetschef för Uppsala Ungdomsjour.

Polisen och socialtjänstens samarbete för att minska antalet missbrukande ungdomar i Uppsala har hyllats både lokalt och nationellt.

Senaste riktade tillslaget skedde i slutet av förra veckan.

En av hemligheterna är ovanligt snabb insats från socialtjänsten.

Ett 30-tal poliser, kommunala ordningsvakter och socialtjänst i Uppsala, genomförde i torsdags ännu ett gemensamt tillslag mot ungdomsbrottsligheten.

– Vi har hittat former i samarbetet där vi inte bara identifierar unga i missbruk och kriminalitet utan även identifierar unga i riskzonen. Det skapar resultat och möjlighet till hjälp för den enskilde ungdomen, säger Hilde Wiberg, enhetschef för Uppsala Ungdomsjour och samordnare för samarbetet mellan polisen och socialförvaltningen.

Hälften minderåriga

Insatsen, som pågick mellan klockan 14 och midnatt i torsdags, resulterade bland annat i att 18 ungdomar kunde kontrolleras.

Nio av dem ska ha varit minderåriga och åtta påverkade av narkotika. Två missförhållanden i placering uppdagades också.

Dessutom påträffades tre unga med LVU, lagen om vård av unga, där två av dem hade avvikit.

Två ungdomar greps för vapenbrott och snatteri.

– Droger ska inte finnas på Uppsalas gator. Det här är ett exempel på hur effektivt det blir när vi jobbar ihop, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Polisen på plats i samband med en tidigare insats vid Resecentrum.

Heroinrökning blev starten

Det nya arbetssättet mellan polisen och socialtjänsten inleddes i samband med rökheroinproblematiken vid Resecentrum 2018.

– Tack vare socialtjänstens iakttagelser ute på fältet, i kombination med polisens kartläggning, lyckades vi ta ett krafttag mot rökheroinet tillsammans vilket blev startskottet, säger Hilde Wiberg, samordnare och enhetschef Uppsala Ungdomsjour.

Snabb handläggning

Enligt lag ska socialtjänsten underrättas inom två veckor från det att ungdomar under 18 år blivit misstänkta för brott.

Tack vare det gemensamma samarbetet kan ungdomarna vid dessa gemensamma tillslag både drogtestas och överlämnas till socialtjänsten redan samma dag.

– När polisen har stött på en ungdom som är inblandad i narkotikabrott flyttar vi våra resurser till polishuset för snabb handläggning. På så sätt kan såväl den unga som vårdnadshavare få erbjudande om hjälp direkt, och utredning inleds omedelbart när ungdomar under 18 år lämnat positivt drogtest, säger Hilde Wiberg.

Stefan Löfven på besök i Uppsala. Här tillsammans med Jale Poljarevius.

Hyllats och prisats

Arbetssättet, som hyllades av statsminister Stefan Löfven under ett besök på Gottsundaskolan, har också belönats, bland annat med Stöldskyddsföreningens pris Polisstipendium för förtjänstfulla insatser inom brottsförebyggande arbete.

– Genom att rikta våra resurser mot gemensamma mål och nyttja våra olika kompetenser blir vårt arbete mer effektivt. Polisen kan inte erbjuda hjälp till unga som är inblandade i narkotikabrott, men det kan socialtjänsten och tillsammans blir vi mer effektiva, säger Anders Nilsson, gruppchef vid Uppsalapolisen.

Resecentrum i Uppsala.