Konsten blev Julias livlina – nu vill hon hjälpa andra med självmordstankar

Publicerad 2020-02-27

Inför årsskiftet 2019 bjöd konstnären Julia Pivén, 26, in folk till att vara med i hennes skapande. Den som ville kunde då få se sitt namn bli en del av en ny tavla. Men det var på ett villkor: att man lovade att inte ta livet av sig under det kommande året.

Den som har vägarna förbi Malmö Stadsbibliotek någon gång mellan 27 februari och 19 mars har möjlighet att gå och se en ny konstutställning. På våning 3, längs väggarna inne på den kreativa avdelningen Krut, hänger nämligen blandade verk av Malmökonstnären Julia Pivén.

Malmökonstären Julia Pivén är aktuell med en ny utställning om suicidhälsa.

Julia Pivén, 26, identifierar sig som gothare. Sedan de tidiga tonåren klär hon sig i enlighet med subkulturen: helsvarta outfits, mycket smink och flertalet läderaccessoarer. 

Hennes utseende borde egentligen inte ha någonting med någonting att göra. Men det har det.

För att förstå varför måste man backa bandet några år.


2013 försökte Julia Pivén ta livet av sig

Hon var 19 år och inlagd på den slutna psykiatriavdelningen på sjukhuset i Malmö. 

Bakgrunden till självmordsförsöket, berättar Julia, var att personalen systematiskt hade trakasserat, mobbat och brutit ner henne. Om detta har hon berättat om tidigare, både i ett uppmärksammat Facebookinlägg som delades närmare tusen gånger, och i ett inslag i Sveriges Radio.

När Julia ser tillbaka på den här jobbiga perioden kan hon inte helt utesluta att det berodde på hennes yttre.

– Folk har väldigt mycket fördomar mot folk som ser ut som mig. Även inom vården. Man tror att vi fejkar utanförskapet och det dåliga måendet. Många av mina alternativa vänner har berättat historier om läkare och psykiatriker som antecknar ner deras stil i journalen, som för att antyda att de skulle överdriva.

Julia Pivén dagen innan utställningen på Malmö Stadsbibliotek öppnade.

Självmordsförsöket 2013 var tyvärr inte det enda

Sedan dess har Julia Pivén både funderat på och försökt ta sitt liv igen.

Idag mår hon aningen bättre, även om hon säger sig ha haft ett väldigt tungt 2019.

Som tur är har Julia kunnat vända sig till konsten. Den har blivit ett sätt att bearbeta allt det svåra.

Det märks tydligt i utställningen som nu sätts upp på Malmö Stadsbibliotek. Inte minst i centralverket “Vow 2019”.

Julia Pivén framför ett av de nya verken.

109 namn

“Vow 2019” kom till efter att Julia skickade ut en inbjudan på sociala medier i slutet av 2018. Den som ville, skrev hon, fick gärna låna ut sitt för- och efternamn till målningen. Men det var på ett villkor: att man lovade att inte ta livet av sig under det kommande året.

Någon vecka gick, och snart hade över hundra personer från hela världen hört av sig för att vara med och bidra.

– Det slutade med 109 namn på personer som tillsammans lovade att försöka ta sig igenom det kommande året. Lite som en omvänd självmordspakt, kan man säga. Jag ville använda konsten för att skapa något positivt, förklarar Julia Pivén.

Läkande kraft

På tavlan med de 109 namnen syns även citat från anhöriga och kändisar som har gått bort i självmord genom åren. Julia säger att hon hoppas att utställningen kommer att leda till en mer utbredd diskussion om suicidhälsa i samhället.

– Jag har tidigare volontärat på Självmordslinjen och intresserar mig väldigt mycket för de här frågorna. När mitt mående inte har räckt till har jag fått hitta andra sätt att jobba med suicidprevention, berättar hon.

Tematiken har varit återkommande i många av Julia Pivéns projekt de senaste åren. Genom internet har hon kommit i kontakt med ett nätverk av andra personer som också kämpar med psykisk ohälsa. 

Julias erfarenhet av att prata öppet om sina erfarenheter har lett till att hon har blivit något av en mentor åt vissa i nätverket.

– För mig har konsten fungerat som en läkande kraft. Det betyder inte att det måste vara så för alla, men jag är glad att jag har kunnat inspirera andra likasinnade till att börja skapa och utveckla sina konstnärliga sidor.