Iran till Turkiet: Gå inte in i Syrien

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2019-10-09 | Publicerad 2019-10-08

Turkiets militär står redo att gå in i nordöstra Syrien för att attackera kurdiska styrkor – efter förvirrande signaler från USA om hur landet ställer sig till en turkisk insats.

Iran varnar Turkiet och USA:s president Donald Trump lovsjunger både kurderna och turkarna.

"Vi må vara i processen att lämna Syrien, men på inget sätt överger vi kurderna, som är speciella människor och underbara krigare. Likaså har vår relation med Turkiet, en Nato- och handelspartner, varit mycket god", skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Trump fortsätter med att Ankara vet om att de blir straffade ekonomiskt av Washington om de tar till "oprovocerade och onödiga" stridigheter.

"Vi hjälper kurderna finansiellt/vapen!" skriver Trump.

Turkiet har länge hotat med att gå till offensiven. Men efter USA:s plötsliga beslut i måndags att dra tillbaka amerikanska trupper från norra Syrien sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att en militärinsats kan inledas närsomhelst. Trump beskrev tillbakadragandet som en del i en strategi att dra sig ur alla konflikter som inte direkt gynnar amerikanska intressen.

Iran varnar

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Turkiet utfört flygangrepp natten till tisdagen nära den syrisk-irakiska gränsen för att förhindra kurdiska styrkor att föra förstärkningar mot områden som väntas bli angripna.

Irans utrikesminister Javad Zarif har i ett telefonsamtal med sin turkiske motpart Mevlüt Cavusoglu klargjort att Iran motsätter sig en turkisk militärinsats. En sådan skulle inte ge en förbättrad säkerhetssituation för Turkiet och skulle leda till stor materiell förstörelse och mänskligt lidande, varnar Iran.

Iran, Turkiet och Ryssland har hållit flera gemensamma möten om situationen i Syrien, senast i mitten av september. Länderna har delvis olika intressen i landet där Iran och Ryssland länge backat upp den syriske presidenten Bashar al-Assad medan Turkiet gett stöd till vissa rebellgrupper.

"Vi är poliser"

Efter kritik från flera håll, inklusive tongivande personer inom Trumps eget parti, började den amerikanske presidenten delvis backa. På måndagskvällen hotade han att "utplåna" den turkiska ekonomin om landet går för långt i sina militära insatser.

– Jag har sagt till Turkiet att om de på något sätt går över gränsen för vad vi anser är humant så kommer de att lida under vår vrede och en extremt decimerad ekonomi, sade Trump.

Han stod dock fast vid att det är dags att minska USA:s närvaro i regionen.

Hittills rör det sig om ett högst begränsat tillbakadragande. 50 soldater har flyttas från gränsen mot Turkiet till andra områden i Syrien "där de inte hamnar i korseld", enligt Vita huset. USA har totalt runt 1 000 soldater i Syrien.

Hugg i ryggen

Kritikerna pekar på att tillbakadragandet lämnar fältet fritt för Turkiet att angripa de kurdiskledda SDF-styrkorna som kontrollerar de berörda områdena. Milisgruppen, som varit en viktig allierad för USA i striderna mot IS, beskriver Trumps beslut som ett hugg i ryggen.

Badran Jia Kurd, rådgivare i den kurdiskledda administrationen i norra Syrien, säger att det nu kan bli aktuellt med överläggningar med Ryssland och den syriska regimen – något som Damaskus har öppnat för.

Farhågor har också väckts om att IS skulle kunna återta mark i det kaos som skulle uppstå under en turkisk insats.

Turkiet vill å sin sida driva bort SDF, som leds av den kurdiska YPG-milisen, från landets närområde. Ankara betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan i Turkiet. Erdogan vill upprätta en buffertzon i norra Syrien för att hålla de kurdiska styrkorna på avstånd – och för att kunna skicka tillbaka upp till två miljoner av de 3,6 miljoner syriska flyktingar som är i Turkiet.