Japan minns kriget 75 år efter kapitulationen

TT-AFP

Publicerad 2020-08-15

På 75-årsdagen av Japans kapitulation i andra världskriget uttryckte kejsare Naruhito samvetskval över landets roll i kriget under en pandemianpassad ceremoni.

– Jag hoppas uppriktigt att krigets ödeläggelse aldrig någonsin kommer att upprepas, sade kejsaren, vars farfar Hirohito var den som meddelade Japans förlust i kriget.

Kapitulationen meddelades i en radiosändning till folket den 15 augusti 1945, vilket utgjorde den första gången som japanerna hörde monarkens röst.

Även premiärminister Shinzo Abe närvarade vid den officiella ceremonin i Tokyo, och lovade också han att fortsätta att arbeta för fred.

Dagen uppmärksammades även vid Tokyos shintohelgedom Yasukuni Jinja, som hedrar de 2,5 miljoner japaner som mist livet under landets krig sedan slutet av 1800-talet.

Shinzo Abe skickade en ritualenlig pengagåva till helgedomen, men deltog inte personligen. Den omtvistade helgedomen värnar också om högt uppsatta militära och politiska ämbetsmän som dömts för krigsbrott, vilket gjort att tidigare besök av Abe retat upp Kina och Sydkorea.

Japans kapitulation i andra världskriget kom mindre än en vecka efter det att USA släppt atombomben över Nagasaki. Bomberna över Hiroshima och Nagasaki beräknas ha tagit över 300 000 liv direkt eller indirekt genom strålskador.