”Det är viktigt med skojet i tillvaron”

Visst kan du köra aw, bokcirkel och fika med kollegerna – trots corona

Publicerad 2020-04-06

Visst kan du köra en aw med kollegerna, precis som det vore 2019. Det finns mängder av program för gruppsamtal med video. – Det är ett kul sätt att hålla kontakten, säger Pär Jonasson.

Du behöver inte skippa aw på grund av coronaviruset.

Ha den på nätet istället.

– Det är ett kul sätt att hålla kontakten. Vi snackar inte så mycket jobb på aw-n, vi snackar mera trams, kan man säga. I fredags hade vi påsktema så då hade folk påskfjädrar på huvudet och gula kläder, säger Pär Jonasson.

Få träffar sina kolleger nu i coronakarantänens tidevarv. Men det betyder inte att ni inte kan ses, via datorn. Som gänget på Stockholmsmässan som kört digital after work tre fredagar i rad.

Hur många är ni som är med?

– Vi har varit någonstans mellan tio och 15. En del är med i en kvart och andra är med i en timme innan det ebbar ut. Det är ju inte riktigt samma sociala feststämning, men det är kul framför allt. Man håller ju kontakten med folk som man inte ser längre på jobbet, säger Pär Jonasson, pressansvarig på Stockholmsmässan.

Han är korttidspermitterad och jobbar nu två dagar i veckan efter att alla mässor ställts in under våren. Tiden som blir över är fortfarande lite ovan att fylla.

– Jag måste säga at jag har inte riktigt koll på det än, jag bakade bullar i går, jag har varit i trädgården och röjt sly. Och jag har läst lite böcker, en gammal deckare, och Anna Larssons ”Kurtisanerna”.

Att göra ett uppehåll i bokcirkeln var inget alternativ för ”Enskedes bästa bokcirkel” i södra Stockholm. – Det vore för deppigt, säger Hedvig Hagwall Bruckner – här i mitten i undre raden.

Fler bokälskare har tvingats hitta nya sätt att mötas. Som medlemmarna i ”Enskedes bästa bokcirkel” i Stockholm. När coronan satte käppar i hjulet för deras träffar tvingades de tänka om – att lägga ner var inget alternativ.

– Nej! Aldrig! Det vore för deppigt, man får ju göra vad man kan nu för att hålla humöret uppe, säger medlemmen Hedvig Hagwall Bruckner.

För några dagar sedan flyttade bokklubben ut på nätet via sin Messengergrupp för att kunna diskutera böckerna ”Klubben” och ”K”.

– Till slut kände vi: Nej, nu MÅSTE vi prata om de här böckerna. Och så prövade vi – och det fungerade fantastiskt bra.

Pauser på fritiden i all ära, men även på jobbet är det viktigt att inte slarva med pauser. Något papperstidningens medarbetare, som jobbar utspridda från Luleå i norr till Berlin i Tyskland, tog fasta på. Fikabröd införskaffades, kaffe kokades och videolänken kopplades upp.

– Man måste ha lite kul fast vi sitter på distans och jobbar allihop. Det är viktigt med skojet i tillvaron och hålla fast vid rutinerna, säger Aftonbladets förstasidesredaktör Anna Otto som jobbar från Hägersten i södra Stockholm.

Fotnot: Denna text skrevs på distans i skånska Grevlunda och redigerades in i papperstidningen på sidan 17 i Simrishamn – för papperstidningen fortsätter att komma ut varje dag.

ANNONS