Familj förlorade hyreskontraktet när lägenheten brann upp

Kommunala hyresvärden MKB i Malmö erbjuder ingen ny bostad – nu står familjen på gatan

Uppdaterad 2020-11-06 | Publicerad 2019-05-24

Bor du i hyresrätt?

Då kan värden säga upp ditt kontrakt om lägenheten skulle förstöras i en brand – trots att du har hemförsäkring och inte orsakat branden själv.

Detta drabbade Sarah och hennes familj.

– Grannarna blev helt chockade, säger Sarah, 19.

På förmiddagen den 18 mars rasade en kraftig brand i ett flerfamiljshus vid Värnhemstorget i centrala Malmö. En lägenhet totalförstördes – femrummaren högst upp i huset där familjen bor.

Pappa Aladin var hemma i lägenheten och sov. Han jobbar som taxichaufför och arbetspasset hade tagit slut klockan 03. I lägenheten hade också utflyttade sonen Omar övernattat.

– Han kände röklukten och ropade ”pappa, pappa, gå ut, gå ut!” Jag öppnade sovrumsdörren och det var eld i hela lägenheten. Jag var helt nyvaken och visste inte om min familj var hemma. Så jag gick till min lilla sons rum, han var inte där. Sen gick jag till min dotters rum, hon var inte där. Sen sprang vi, jag och min son. Jag tänkte bara på att hjälpa min fru och mina barn, säger Aladin, 52.

De båda hade fått i sig rök och fick ses över på sjukhus.

”Ni har ingen lägenhet längre”

Branden startade på balkongen, men polisen har inte funnit någon orsak. Aladin som jobbat som ingenjör i Irak i 20 år, tror att branden kan ha att göra med att det byggs lägenheter ovanför deras.

– Jag tror att det är elfel. Elrummet är över min balkong.

Genom hemförsäkringen fick Aladin och hans fru, 16-årige son och 19-åriga dotter tillfälligt checka in på ett hotellrum.

Den 1 april kom det oväntade mardrömsbeskedet. MKB, Malmös kommunala bostadsbolag, hade sagt upp hyreskontraktet. Lägenheten hade blivit så skadad att den ej kan användas som bostad.

”Detta innebär för er del att ni ej längre har någon lägenhet att återflytta till efter det att MKB Fastighets AB återställt denna”, skriver hyresvärdens bolagsjurist.

– Vi har inte varit sena med hyran eller någonting sånt, och vi har varit helt lugna i lägenheten. Till och med våra grannar ville verkligen ha oss kvar. De blev helt chockade, säger Sarah, 19.

Kritiserad lag

Familjen vände sig till Hyresgästföreningen, som bara kunde konstatera att hyresvärden har lagen på sin sida.

– Det står faktiskt så i hyreslagen, att om lägenheten blir förstörd så upphör kontraktet. Man menar på att hyresobjektet inte längre finns. Den där regeln är ganska omdiskuterad och det kom ett förslag för ett antal år sedan att den skulle ändras. Det som avgör är hur förstörd lägenheten är, men har det passerat någon slags gräns då blir man faktiskt av med hyresavtalet, säger Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

När Aftonbladet och Viafrees program ”200 sekunder” granskade ett liknande fall för två år sedan sade justitieminister Morgan Johansson att regeln skulle ses över. Pressekreterare Adriana Haxhimustafa uppger att frågan har utretts och är just nu under beredning i Regeringskansliet. Den gången var det en bostadsrättsförening som var hyresvärd.

– Oftast försöker fastighetsägare hjälpa till. Sedan finns det fall där hyresvärden inte gör det. Om det brinner i en hyreslägenhet i en bostadsrättsförening händer det att ibland att föreningen vill sälja lägenheten för att få in kapital, säger Susanna Skogsberg och fortsätter:

– Men detta fall låter märkligt, för oftast brukar allmännyttan hjälpa till, säger Susanna Skogsberg.

MKB: Vi har inget ansvar

Hyresvärden MKB ägs av Malmö stad. De har 23 800 lägenheter – en tredjedel av alla Malmös hyresrätter. Och de har ingen ambition att vara behjälpliga.

– Vi som fastighetsägare har inget ansvar i att lösa det här, varken lagstiftningsmässigt eller på något annat sätt. Jag tror att skulle man göra en enkät till de större fastighetsbolagen så hanterar de detta på samma sätt. Det är primärt deras försäkringsbolag som ska hjälpa dem, och sekundärt Socialtjänsten, säger Lars-Gunnar Larsson, bolagsjurist på MKB.

MKB måste lämna alla lediga ledigheter till bostadskön Boplats syd, säger juristen.

– Vi disponerar inte lägenheter på det sättet där fastighetsägaren har fullt bestämmande. Här har vi ett avtal, vi ska lämna alla lägenheter till förmedlingen. Annars hade det funnits större möjligheter att hjälpa till, säger Lars-Gunnar Larsson.

Så den här familjen kommer helt enkelt inte få någon ny lägenhet av er?

– Nej.

”Känns som att alla struntade i oss”

Sedan branden har familjen bott hos vänner och familj.

– Vi är helt splittrade. Nu bor jag med min farbror, min lillebror bor med en kusin, samma sak med mina föräldrar. Och man har inte sina saker, sina kläder, sina möbler, det man vill ha, säger Sarah.

Familjen har ingen aning om vart de ska ta vägen.

– Det är en förkrossande känsla som jag inte ens kan beskriva. Det känns som att alla struntade i oss.

Följ ämnen i artikeln