Kontrapunkt bekräftar inblandning i skenäktenskap

Publicerad 2020-01-15

Johanna Nilsson, verksam i Kontrapunkt, bekräftar att de bistått med rådgivning.

Skenäktenskap för att ordna uppehållstillstånd.

Det anklagas kulturföreningen Kontrapunkt nu för att ha varit delaktiga i.

– Vi har hjälpt till med stöd och rådgivning till det, erkänner Johanna Nilsson för SVT Skåne.

Föreningen Kontrapunkt har gjort sig kända för sitt engagemang kring flyktingar och hemlösa. I höstas öppnade de upp landets första matbank och de är även en av de drivande organisationerna gällande värmestugorna i Malmö.

Men nu riktar en tidigare medlem i föreningen kritik mot Kontrapunkt.

”Äktenskapet höll inte”

Mannen berättar för SVT Skåne att föreningen hjälpt hans bror att komma till Sverige. Han arbetade själv för Kontrapunkt, som även erbjöd arbete till hans bror i Libanon. För att brodern skulle få bosätta sig i Sverige krävdes det dock att man arrangerade ett skenäktenskap med en kvinna som var verksam i Kontrapunkt.

– Flickan från Kontrapunkt åkte med mig till Libanon. Hon ville hjälpa till, men äktenskapet höll inte, säger mannen till SVT Skåne.

Johanna Nilsson, verksam på Kontrapunkt, bekräftar för SVT att föreningen hjälpt till med att ordna ett skenäktenskap.

Kan ge sex månaders fängelse

– I dag när vi tittar på hur långt vi har gått för att hjälpa vår medlem, så tycker vi själva att så långt vi var villiga att gå för att hjälpa honom, var för långt.

Trots att äktenskapet inte höll lyckades mannen komma till Sverige, då Kontrapunkt istället ordnade ett studentvisum åt honom.

Att ingå ett skenäktenskap för att den ena parten ska ha rätt till uppehållstillstånd kan ge upp till sex månaders fängelse.

Följ ämnen i artikeln