Massfattigdom i virusets spår oroar Mexiko

TT-Reuters

Publicerad 2020-05-12

Vakter och anhöriga till coronasjuka utanför ett sjukhus i Mexico City i början av maj.

Omkring nio miljoner människor kan tvingas in i fattigdom i Mexiko på grund av coronapandemin, enligt en studie från myndigheterna.

Totalt skulle det innebära att omkring 70 miljoner mexikaner, 56 procent av befolkningen, inte tjänar tillräckligt för att täcka sina grundläggande behov. 2018 var motsvarande siffra 50 procent av befolkningen.

Antalet personer i Mexiko som räknas som fattiga minskade under tio år före 2018 till 42 procent av befolkningen, enligt studien från Coneval, den myndighet som mäter fattigdom i landet.

Under den tiden förbättrades tillgången till sjukvård och kvaliteten på bostäder, enligt rapporten.

"Den allmänna slutsatsen är att denna kris hotar Mexikos framsteg inom den sociala utvecklingen och kommer oproportionerligt att påverka de mest utsatta grupperna", menar Coneval.

Mexiko har över 36 000 bekräftade fall av coronaviruset, som har dödat nära 3 600 personer i landet.

Nära 350 000 jobb har försvunnit mellan mitten av mars och början av april, enligt regeringen. Och ytterligare uppsägningar väntas framöver.

Coneval föreslår att de styrande ska överväga att införa allmänna pensioner, en arbetslöshetsförsäkring eller någon slags basinkomst för att hjälpa de mest utsatta.