Betalar 22 miljoner i lön – utan spelningar

Publicerad 2020-06-05

Torgny Nilsson, pressansvarig på operan.

Det är inga föreställningar på Malmö Opera förrän i höst.

Under tiden har de lönekostnader på 22 miljoner kronor.

– Operan kommer inte känna av några besparingar på grund av det här, säger Carl Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande.

På sina sociala medier publicerar Malmö Opera dagligen en sång och de uppträder på äldreboenden. Några föreställningar finns dock inte att gå på, då operan varit stängd sedan i mitten av mars.

Hela vårsäsongen är inställd på grund av coronaviruset och först i början av september finns det en möjlighet att gå på opera i Malmö igen.

– Vi riktar in oss på att kunna spela i någon form nästa säsong. Men framtiden ligger naturligtvis inte riktigt i våra händer. Vi vet inte om vi kan spela för 50 personer, 500 personer eller 1 500 personer men vi får fokusera på de olika möjligheterna, säger Torgny Nilsson, pressansvarig på Malmö Opera.

Operan har varit utan föreställningar sedan i mars.

”Ett förfärligt tapp”

Operan, som ägs av Region Skåne och Malmö stad, betalar enligt P1 Kultur ut 22 miljoner kronor till sina anställda under tiden som det inte finns några föreställningar att gå på.

– Vi vänder på de stenar som går att vända på, för att minska våra kostnader, säger Torgny Nilsson.

En ansökan om stöd för korttidspermittering har gjorts men Malmö Opera är en av de offentliga aktörer som har för låg självförsörjningsgrad för att stödet ska gälla dem. Diskussioner har även tagits med kommunen gällande erbjudandet om hyresreducering, men inte heller där har de fått gehör.

Däremot har timanställd personal i exempelvis foajén och tekniker fått gå.

Frilansarna får betalt

– De fick betalt de första två veckorna som det står i deras kontrakt men efter det fick de inte fler timmer. Det är ett jättebekymmer för oss då de är väldigt duktiga. Nu är de tvungna att söka sig till andra jobb, i den mån de kan, och kanske inte kommer tillbaka till oss. Det är ett förfärligt tapp.

Operan har drygt 200 anställda varav hälften är fast anställda. Men även frilansarna, de inhyrda solisterna och ensemblen, har fått betalt under den tid som det inte varit några föreställningar.

– De får ett kontrakt för perioden de ska sjunga. Om de bryter mot det kontraktet behöver vi inte betala dem men här bestämde våra ägare att vi inte skulle spela, så de har inte brutit mot kontraktet.

Carl Johan Sonesson försäkrar att några besparingar inte kommer ske hos operan.

Varsel inte aktuellt

Att varsla personal tror inte Torgny Nilsson är en lösning på längre sikt.

– Det är klart att vi skulle kunna göra det men då kan vi inte spela till hösten. Då har vi ingen personal. Det går tillbaka till om våra ägare vill att vi ska ha den här verksamheten eller ej men det tycks som att de vill att den här verksamheten ska vara kvar.

Då operan till en majoritet finansieras av Region Skåne blir det skattebetalarna som får stå för lönekostnaderna.

– Vi kommer inte skära ner något på de kostnaderna utan vi kommer ansöka om permitteringsbidrag, säger Carl Johan Sonesson (M), ordförande i regionstyrelsen.

Skjuter till regionala medel

Några besparingar är inte aktuella inom operan och om Region Skåne inte beviljas permitteringsbidrag, eller om bidraget från staten inte är tillräckligt, kommer de istället att skjuta till andra regionala medel.

– Låt oss säga att det inte är berättigat: Då kommer vi använda de pengar vi fått från staten. Vi har fått en miljard kronor ungefär. Det är särskilda pengar för coronabekämpning och effekten av det, så då får vi ta av de pengarna istället.

På torsdagen föreslog regionstyrelsen att regionfullmäktige ger maximalt 300 miljoner kronor i kapitaltäckningsgaranti till sina bolag, vilket görs för att exempelvis Malmö Opera ska kunna betala ut sina löner.