Allt fler i behov av intensivvård i Uppsala

Publicerad 2020-06-04

Region Uppsalas presskonferens.

Antalet intensivvårdade patienter på Akademiska sjukhuset har nästan fördubblats de senaste veckorna.

Nu hårdar tonen från Region Uppsala – och budskapet är klart:

”Krisen är ännu inte över”

Ett inlägg på Facebook fick rejäl spridning i helgen.

Mannen bakom inlägget var Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset, som surnade till rejält när han fick se de fullbelagda uteserveringarna.

– Jag blev lite trött faktiskt. Jag hade beredskap den dagen och såg det med egna ögon. När jag samtidigt fick höra om läget på intensivvårdsavdelningarna fick jag nog och var tvungen att skriva av mig lite, säger Fredrik Sund.

Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

Fördubbling av antalet intensivvårdade patienter

Och läget är allvarligt på Akademiska sjukhuset där antalet intensivvårdade patienter nästan har fördubblats jämfört med bara några veckor sedan.

Hur kan Region Uppsala sätta hårdare press på Uppsalaborna?
– Jag tror att det mesta ligger på smittskyddets bord, tillsammans med Uppsala kommun och Länsstyrelsen, fortsätter Fredrik Sund.

– Det vi kan göra från sjukvården är väl att förtydliga medicinsk vad som händer, för det verkar ju folk ha glömt bort.

Semestern i fara för personalen på Akademiska

I samband med onsdagens presskonferens meddelade Region Uppsala att 19 personer just nu intensivvårdas, och om trenden håller i sig kan semestern vara hotad för personalen på Akademiska.

– Vi behöver få ned smittspridningen innan sommaren för att kunna ge personalen den semester som de behöver.

Hur länge klarar personalen det här om trenden fortsätter att peka åt fel håll?
– Det är klart att vi klarar det här, det är inte så att det är någon utommänsklig ansträngning. Men det kommer få konsekvenser. Annan vård tvingas pausa, och personal får flytta på sig och ta semester andra tider, och det är väldigt olyckligt.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Akademiska sjukhuset, tycker att alla behöver tänka till.

Inte aktuellt att stänga några krogar

Trots att flera vittnar om trängsel i centrala Uppsala finns det ännu inga planer på att stänga några krogar.

– Vi har kontakt varje vecka med de som. utför inspektionerna, och hittills har det inte gått så långt att man har tvingats kontakta mig. Några krogar har fått anmärkningar, men när man har följt upp med nya inspektioner har man åtgärdat dessa, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare på Akademiska sjukhuset, som heller inte vill skylla trängseln på bara krogarna.

– På något sätt faller det här ändå tillbaka på den enskilda individen. Stå inte och köa, och dra ihop borden som restaurangen eller krogen har ställt glest just för att följa rekommendationerna. Det gäller att tänka till nu, och hålla ut ett tag till, den här krisen är inte över ännu.