Federal polis till våldsdrabbade städer i USA

TT-AFP

Publicerad 2020-07-23

Polisen i Chicago vid skottlossningen vid en begravning i Chicago.

Federala poliser ska skickas till bland annat Chicago för att stävja en uppgång i vapenvåld och dödsfall efter skottlossningar, meddelar president Donald Trump.

Beskedet om det ökade antalet poliser kommer dagen efter att 14 personer skadades i Chicago då flera personer i ett fordon började skjuta mot en grupp som deltog i en begravning. Mannen som begravdes hade enligt polisen dödats i samband med gängvåld.

– Jag meddelar att fler federala poliser skickas till samhällen som plågas av våldsamma brott, säger Trump.

– Vi vill göra brottsbekämpningen starkare, inte svagare.

230 federala poliser

Runt 200 federala poliser kommer att skickas till Chicago i delstaten Illinois och cirka 30 till Albuquerque i New Mexico, uppger justitieminister William Barr. Runt 200 personer från federala myndigheterna har redan tidigare sänts till Kansas City på grund av vapenvåldet där.

Det handlar dock inte om att skicka styrkor för att hantera protester i staden, vilket har gjorts i Portland, Oregon, poängterar Trumps medarbetare.

Brev från borgmästare

Borgmästarna i 15 amerikanska städer har skrivit under ett brev adresserat till William Barr, där de uppmanar regeringen att återkalla de federala insatserna och stoppa planerna på att skicka federal polis till fler städer.

I brevet från borgmästarna i Portland, Seattle, Atlanta, Chicago, Washington DC, Boston, Philadelphia, Denver, Los Angeles, San Jose, Oakland, Tucson, Sacramento, Phoenix och Kansas City, kallas åtgärden att sätta in federala styrkor mot demonstranter för "maktmissbruk", rapporterar CNN. Enligt brevet har federala poliser i Portland använt "betydande våld" mot demonstranter.

"Det här är taktik vi väntar oss från auktoritära regimer – inte vår demokrati", skriver borgmästarna i brevet.

Antalet skottlossningar har ökat i flera amerikanska städer under sommaren. I Chicago har runt 1 640 skottlossningar och 414 mord rapporterats, enligt polisen. Det är en ökning med runt 50 procent jämfört med förra året.