Ebba Busch om vallöftet: Lovade aldrig pengar före jul

Publicerad 2023-01-21

Tidöpartierna gav ett gemensamt vallöfte om att hushållens ekonomi skulle räddas i god tid före jul.

Men i Ekots lördagsintervju säger Ebba Busch att hon aldrig lovade det.

– Det har aldrig varit min intention, säger hon.

Ett högkostnadsskydd för hushåll och företag skulle träda i kraft den 1 november för att ge ett tillfälligt stöd mot de skyhöga elpriserna, det lovade Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna innan valet.

”Alla ska veta att före jul så kommer man få lindring för de höga elpriser som regeringen har skapat. Vi lämnar ingen i sticket”, skrev statsminister Ulf Kristersson (M) om det gemensamma vallöftet på sin Facebook innan valet.

Det blev inget elstöd till 1 november. I stället presenterades en ny modell med mindre pengar till hushållen.

Ebba Busch under elstödspressträffen.

Elstödet planeras nu betalas ut till kunder i södra Sverige i februari.

I Ekots lördagsintervju frågar programledaren Johar Bendjelloul energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) om hur de som ska betala sina rekorddyra elräkningar ska tänka nu.

Hushållens ekonomi skulle räddas – i god tid före jul. Har du brutit vallöftet?

– Jag kan ta ansvar för mina formuleringar som partiledare. Jag kan säga vad jag har menat, och det har handlat om att få fram en typ av modell på plats innan första november. Vi har lovat att man inför vintern skulle kunna känna en lite större trygghet.

Hur det inte är att bryta ett vallöfte?, undrar Johar Bendjelloul.

Ebba Busch distanserar sig åter från att det som Ulf Kristersson beskrev som ett gemensamt vallöfte.

– Jag har aldrig försökt ge sken av att pengar finns på kontot innan första november. Även oppositionen vet om hur beslutsprocesserna ser ut. När jag har mött väljare och företagare på torgmöten har jag sagt att vi kommer inte kunna lova att pengarna är på plats på kontot till första november eller innan jul, säger hon.

Det är väl svårt att uppfatta vallöftet som något annat än pengar på kontot?

– Det har aldrig varit min intention. När jag har fått raka frågor om det innebär att vi kommer att ha pengar på kontot innan ett visst datum har svaret varit nej. Det här visar på hur omöjligt det är att i efterhand kompensera för ett nedmonterat elsystem.

Ebba Busch säger vidare att det är ”märkligt” att de ifrågasätts om hur snabbt elstödet ska betalas ut i stället för att fokusera på vad som ”förorsakat en stor skada på elsystemet”.

– Vi har gjort allt vi har kunnat för att hålla ett så högt tempo som möjligt och få på plats elstödet. I valrörelsen så pratade vi om ett högkostnadsskydd. Det blir det inte nu. Det blir en lindring. Vi har behövt göra andra prioriteringar i budgeten för att kapa vårdköer och bygga ut rättsväsendet.

Genrebild på en elräkning.