Partiledardebatt i riksdagen – Lööfs sista

Publicerad 2023-01-18

I dag drabbade partiledarna samman i årets första riksdagsdebatt.

Det blev dock C-ledaren Annie Lööfs sista då hon avgår i februari.

  • Amanda Hällsten
    18 jan 2023

    Andersson: ”Kunde inte hålla mig för skratt”

    Nu intervjuas Magdalena Andersson av Aftonbladets reporter Victor Stenquist.

    Vad gjorde du för att reta upp Ebba Busch?

    – Hon verkade bli sur för att vi tyckte att hon var rolig. Först skyllde hon alla problem på den förra regeringen, även det som vi inte haft rådighet över, för att sedan säga att man inte ska ägna sig åt blame games. Det blev lite roligt så jag kunde inte hålla mig för skratt.

    – Om någon säger att man inte ska göra en sak, och sedan gör precis det, då blir det lite roligt, fortsätter Andersson.

  • Amanda Hällsten
    18 jan 2023

    Annie Lööf säger att det känns både vemodigt och skönt att det är över nu.

    – Jag har haft förmånen att lära känna många under de här åren. Det är känslosamt, säger hon till Aftonbladet.

    – Det är ju bra att de vill fortsätta umgås med mig. Allt från middagar till spa och fotboll med Jimmie. Vi förhandlar inte med alla, men vi pratar med varandra och är medmänniskor, fortsätter hon.

    Vad ska du göra sedan?

    – Jag ska ta ett djupt andetag och försöka landa, och landa i vad mitt nästa steg ska vara. Det kommer finnas saker att göra och jag har fått en hel del erbjudanden redan, säger hon.

    Vad kommer du sakna minst?

    – Det politiska tjafset.

    Inte media?

    – Nej, jag tycker att media har en viktig roll i samhället. Jag kommer sakna en hel del journalister också, säger hon.

  • Amanda Hällsten
    18 jan 2023

    Nu är debatten avslutad.

  • Amanda Hällsten
    18 jan 2023

    Nu talar Märta Stenevi:

    – I december kom världens länder överens om att återskapa 30 procent av världens land och mark. Men det krävs mer för förändring ska ske. Vi måste skydda och återställa vår skadade natur. Men miljöbudgeten har halverats. Istället gick en tredjedel till fossila subventioner. Hur ska vi rädda vår natur, när vi slutar arbeta med frågan?

    Nu talar Johan Pehrson:

    – Vi måste se till att vi lämnar över en planet till nästa generation som har livschanser. Klimatkampen är avgörande, men man ska göra båda. Vi har levererat den näst högsta klimatbudgeten någonsin, men tagit bort förslag om subventionerade elbilar, säger han.

    Märta Stenevi:

    – På EU-nivå skämmer Sverige ut sig och försvagar miljölagstiftningen. Många med mig delar oron av vad konsekvensen blir av en nedmonterad miljöpolitik. L är välkomna att ställa sig bakom våra förslag för stärkt skydd mot djur och natur.

    Johan Pehrson svarar och säger att de gör satsningar, men att det skiljer sig från en del av MP:s förslag.

  • Amanda Hällsten
    18 jan 2023

    Nu talar Nooshi Dadgostar.

    – 97 procent av lärarna vill inte ha marknadsskolan, svenska folket vill inte ha vinstdrivande skolor. Det har man stor förståelse för. Academedia har tagit fram ett förslag för att skydda sina vinster, ett förslag som L tagit vidare. Kan Pehrson garantera att L inte tagit emot pengar från några kommersiella skolintressen? säger Nooshi Dadgostar.

    Johan Pehrson svarar:

    – Man ska ha möjlighet att kunna välja skola för sina barn, men de senaste åren har det varit för slappt. Man har inte gjort något för att strama åt regelverket, för att man inte ska kunna snåla på något och för barnens bästa. Men vi står upp för att alla ska kunna välja skola, säger han.

    Nooshi Dadgostar upprepar sin fråga.

    – Vi är en bred skola, men jag har inte tagit emot en krona. Vi ser till att vi inte kan ta emot bidragen på något sätt som är fel, det ska skötas korrekt, säger han.

ANNONS