Fler gymnasieelever får distansundervisning i Uppsala

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Tvåor och treor vid de största kommunala skolorna i Uppsala har pluggat på distans ungefär varannan dag den här terminen.

Det har inte förstaårseleverna.

De har fått vara i skolan varje dag – fram tills nu.

Foto: Berit Roald / TT NYHETSBYRÅN

Efter höstlovet ska även förstaårseleverna på Katedralskolan, Lundellska skolan, Celsiusskolan och Rosendalsgymnasiet ha distansundervisning för att minska spridningen av covid-19 i Uppsala. Det har gymnasiechefen Christine Kastner Johnson kommit fram till, efter att ha pratat med UL, smittskyddsenheten i Region Uppsala och skolornas ledning.

– Den samlade bedömningen är att smittan ökar i Uppsala och att en återgång av samtliga elever till klassrumsundervisning inte är möjlig, då det skulle medföra ökat belastning för kollektivtrafiken i Uppsala, säger hon, i ett pressmeddelande.

Skolorna kommer kombinera klassrumsundervisningen med undervisning på distans höstterminen ut.

En skola bryter trenden

En kommunal skola som också haft distansundervisning för de äldre eleverna under terminen går dock i motsatt riktning. I stället för att ge fler elever distansundervisning lät Fyrisskolan tvåorna och treorna komma tillbaka till skolbänken på heltid den här veckan eftersom UL inte bedömer att dem eleverna orsakar trängsel i kollektivtrafiken.

Beslutet om distansundervisning ska omprövas senast vecka 51 och det gäller inte för elever på introduktionsprogrammen, vård- och omsorgsprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet. Inte heller vid resursenheten på Lundellska skolan, idrottsträning på RIG, NIU och LIU på Celsius, vid modersmålsundervisningen i Celsiusskolans lokaler eller viss musikundervisning.

Publicerad:

LÄS VIDARE