"Nya hansan" varnar EU för socialpolitiken

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2021-04-23

Portugals premiärminister António Costa står i början av maj värd för ett socialt EU-toppmöte. Flera av hans kollegor kräver nu att EU agerar försiktigt i sina förslag på området. Arkivfoto.

EU:s sociala pelare är en bra "kompass" – men glöm inte att alla lagförslag på området måste respektera vad medlemsländerna själva bestämmer om.

Budskapet kommer från Sverige och tio andra EU-länder inför det sociala toppmöte som ministerrådets nuvarande ordförandeland Portugal håller i början av maj.

"Alla EU-initiativ på de här områdena bör vara i linje med principerna om subsidiaritet och proportionalitet och måste noga avväga nationella utgångspunkter och utmaningar", heter det bland annat i en inlaga från länderna, som nyhetssajten Politico Europe tagit del av.

Undertecknare är främst de länder som brukar kallas för EU:s "nya hansa" – frihandelsinriktade länder som Sverige, Danmark, Nederländerna, Irland, Finland och de baltiska länderna, men också Österrike, Bulgarien och Malta.

EU:s sociala pelare togs fram vid ett toppmöte i Göteborg 2017 och lägger fram 20 icke bindande principer om bättre arbets- och levnadsvillkor. Flera av principerna har sedan dess landat i olika lagförslag, exempelvis om hur grunderna för minimilöner i EU ska se ut. Kring många av frågorna råder dock stor oenighet om hur mycket EU har rätt att blanda sig i.

Portugals sociala toppmöte är tänkt som en uppföljning till Göteborgsmötet och hålls i Porto den 7-8 maj.