Åklagaren om 47-åringens död: ”Oerhört tragisk utgång”

Publicerad 2021-05-31

Åsa Hiding, en av två åklagare i Lena Wesströms mordfall, beklagar gärningsmannens död.

Men hon anser inte att åklagarna gjort fel som inte begärde 47-åringen häktad i väntan på dom.

– Det fanns ingen indikation över huvudtaget på att det skulle få den här tragiska utgången, som var känd för oss, säger kammaråklagaren.

Åsa Hiding och Therese Johansson har varit åklagare i hovrätten gällande Lena Wesströms mordfall.

I fredags meddelade Göta hovrätt att en 47-årig man döms till 18 års fängelse för mordet i Hjärsta, i Örebro. Men innan polisen hämtat in mannen så var han död.

– Till att börja får vi verkligen beklaga det som hände, det var en oerhört tragisk utgång. När det gäller dödsfallet i sig så pågår det en utredning där, och den är inte jag eller min kollega inblandad i, säger kammaråklagare Åsa Hiding.

Många har frågat sig varför gärningsmannen inte var häktad, eller på annat sätt under uppsikt av rättsväsendet, när han tog emot morddomen.

Åklagaren Åsa Hiding.

Ändringar i rättssystemet har efterlysts

Leif GW Persson har sagt att den tragiska utgången borde ha kunnat undvikas, och tidigare överåklagare Sven-Erik Alhem har i TV4 föreslagit att ändra rättssystemet. På så vis att den misstänkte ska vara på plats när dom meddelas i allvarliga fall som mord.

– Vi sa att vi hade förståelse för att det här var en omfattande utredning och att det skulle ta en stund för hovrätten att överlägga. Det är naturligt när man har en utredning som är på drygt 14 000 sidor och en förhandling som pågått 20 dagar i hovrätten. Av den anledningen, och mot bakgrund av att den här mannen faktiskt var frikänd i tingsrätten och på fri fot under ett helt år, så ansåg vi att de skulle överlägga i lugn och ro. Och när överläggningen var färdig, senast i samband med att domen kommer så skulle de ta beslut i häktningsfrågan. Och det var precis det som skedde.

Den 47-årige mannen hittades död cirka tjugo minuter efter att han dömts till 18 års fängelse för mordet på Lena Wesström.

Åklagaren: Korrekt beslut

Hovrättsrådet Christer Ganelind har sagt i Aftonbladet och till andra medier att det aldrig fanns något yrkande från åklagare om att 47-åringen skulle häktas i väntan på dom.

– Vi framställde inget yrkande om att skulle häktas i samband med att förhandlingen avslutades, det är helt riktigt. Utan när överläggningen var färdig, och det innebär i samband med dom, säger Åsa Hiding.

Önskar du nu att ni hade gjort på ett annat sätt när det gäller häktningsyrkandet?

– Där och då, med den information vi hade, är min bedömning fortfarande att det var ett korrekt beslut.

Kunde polisen ha haft gärningsmannen under uppsikt?

– Den möjligheten har inte polisen, när man så att säga är frikänd fram till klockan 11.

47-åringens död utreds alltjämt som mord. En man greps i samband med att han påträffades, men släpptes efter att misstankarna kraftigt försvagats.