Våldspräglat val genomfört i Mexiko – huvud kastat mot vallokal

Publicerad 2021-06-07

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.

Inför mellanårsvalet i Mexiko mördades 89 politiker.

Valhelgen blev också våldsam.

I Tijuana kastade en man ett människohuvud mot en vallokal.

En av de mest omskrivna våldsyttringarna skedde i gränsstaden Tijuana. Där kastade en man ett mänskligt huvud mot en vallokal, rapporterar Sky News.

I samma område dumpades också plastpåsar fyllda med mänskliga kvarlevor. Något som också skett på andra håll i landet. Dussintals vallokaler tvingades också hållas stängda på grund av hot, enligt Sky News.

I delstaten Sinaloa rånades flera vallokaler på valmaterial och i delstaten Chiapas, i sydöstra Mexiko, dödades flera personer i lördags då beväpnade män överföll personer som förberedde vallokaler inför söndagen

En person skadades och när denne skulle föras till sjukhus attackerades bilen som han och personer ur lokalbefolkningen färdades i. Fem personer sköts ihjäl, skriver TT.

Enligt Sky News ligger drogkarteller och annan organiserad brottslighet bakom våldet i försök att påverka valet.

Från att valprocessen inleddes i september i fjol till slutet av maj har 89 politiker mördats i landet. 782 mexikaner som kandiderat har utsatts våld och hot, rapporterar CNN.

Ett av de mer uppmärksammade hoten riktades mot borgmästarkandidaten Cristina Delgado i Oaxaca. På ett torg i staden hade någon placerat ett grishuvud och riktat hot mot Delgados liv, uppger Newsweek.

”Det här är mitt område och det har redan en chef. Jag kommer döda dig om du kommer hit” ska det bland annat ha stått.

Hon var en av minst 18 kandidater till högt uppsatta roller i den mexikanska politiken som hoppat av valet på grund av hot.

I det mexikanska mellanårsvalet utses 500 ledamöter till kongressens underhus. 15 av 32 delstatsguvernörer tillsätts. Dessutom väljs mängder med lokala politiker.

Totalt rör det sig om över 21 000 poster som ska tillsättas. 93 miljoner väljade hade registrerat sig för att rösta inför valet, rapporterar CNN.

Valet ses också som en folkomröstning kring sittande president Andrés Manuel López Obradors stöd hos befolkningen. Han valdes 2018 till ett sexårsmandat och har lovat en ”omvandling” av landet.

Obrador har lovat att sätta stopp för korruption och satsa på välfärd.

Under måndagsmorgonen såg de preliminära resultaten ut att vara ett mindre bakslag för president. Hans parti såg då ut att behålla makten över kongressen men tappar mark mot oppositionen, rapporterar Reuters.