Frankrike ställer norrman till svars för terror

TT-AFP

Publicerad 2020-12-05

Offer tas om hand efter terrorattacken den 9 augusti 1982 mot den judiska restaurangen Chez Jo Goldenberg i Paris. Sex personer dödades. Arkivbild.

Efter 38 år kan nu Frankrike ställa en misstänkt norsk-palestinsk man till svars för inblandning i en dödlig terrorattack mot en judisk restaurang i Paris.

Mannen i 60-årsåldern har bott i Norge sedan 1991 och är norsk medborgare. Han greps i september i Skien, sydväst om Oslo, sedan Frankrike utfärdat en europeisk arresteringsorder.

Norge godkände i förra veckan utlämning, som verkställdes på fredagen. På lördagen ställdes han inför en domare specialiserad på terrorbrott. Anklagelserna gäller mord och mordförsök, enligt en anonym domstolskälla.

I augusti 1982 kastade tre till fem gärningsmän in handgranater på en restaurang i centrala Paris och avlossade över 70 skott in i lokalen. Bakom sig lämnade terroristerna sex döda och 22 skadade.

Den numera nedlagda militanta palestinska organisationen Abu Nidal, officiellt känd som Fatahs revolutionära råd, anses ha legat bakom attacken. Fransk polis anklagar norrmannen för att ha varit en medlem.

Mannen har pekats ut tidigare och har försvarat sig i norska medier. 2015 sade han till tidningen VG att han aldrig hade varit i Paris. Han hävdar att han var i Monte Carlo vid terrortillfället.

Frankrike har tidigare försökt få honom utlämnad. Att det lyckades nu beror på att Norge har ratificerat ett nytt utlämningsavtal med EU.