Smutsigt kött på var tredje kyckling

Smittskyddsläkare: Det är för att tjäna pengar

Uppdaterad 2021-08-30 | Publicerad 2021-05-27

Kluttar av bajs och maginnehåll, en halv centimeter stora eller större.

Det fanns på mer än var tredje kontrollerad kyckling.

200 sekunders granskning visar stora hygienbrister hos Kronfågel.

Livsmedelsverkets inspektörer ryckte bort de smutsiga kycklingarna när de var på väg till kylrummet, varifrån de sedan transporteras ut i handeln.

Kontrollen gjordes den 11 mars 2021. Av 100 undersökta kycklingar var 36 kontaminerade, förorenade, med mag-, tarm- och krävainnehåll eller galla.

Enligt lag ska slakteriet se till att kycklingarnas mag- och tarminnehåll inte läcker ut under urtagningen. Nedsmutsade kycklingar innebär bland annat en risk för campylobactersmitta.

– I det här fallet har besiktningsrutinerna tyvärr brustit. Vi gör allt vi kan för att komma till rätta med problemet så snabbt som möjligt, säger Kronfågels vd Mats Hedlund.

Kronfågel uppger att de har en kvalitetsavdelning som besiktigar produkterna innan de går ut till butik, för att säkerställa kvaliteten.

Utdrag ur Livsmedelsverkets rapport.

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland, tycker att mängden nedsmutsade kycklingar talar sitt tydliga språk

– Man har för bråttom. Det går för fort. De har inte byggt anläggningen och anpassat bemanningen för hastigheten. Det är för att tjäna pengar så klart, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Sörmland.

200 sekunders granskning visar att det länge funnits hygienproblem hos Kronfågel – och att slakteriet i Valla låg bakom ett stort smittoutbrott i höstas.

Under hösten och fram till den 7 december blev elva medarbetare smittade med campylobacter.

Kronfågel skyllde utbrottet på de anställda. Bolagets advokat uppgav att smittan på slakteriet berodde på att de anställda hanterade skyddsutrustning med orena händer. 

Kronfågels slakteri i Valla.

Men Arbetsmiljöverket var inte nöjda med svaret. Kronfågel hotas därför av en halv miljon kronor i böter om de inte lyckas reda ut hur deras anställda riskerar att bli smittade.

Smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo tycker det är dags att riksdag och regering styr upp den svenska fågelindustrin.

– I dag är det väldigt lite man kan göra. Det är svårt att göra oannonserade inspektioner, och om man gör det kan man inte ta bilder på verksamheten för att verifiera det som länsveterinärerna hittar.

– Om man inte transparant kan visa att produktionen är bra, då kan man ifrågasätta om den verkligen är det, säger Signar Mäkitalo.

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i region Sörmland.

De flesta som insjuknar till följd av campylobacter drabbas akut av kraftiga diarréer, som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En infektion kan även ge följdsjukdomar som ledbesvär, kroniska magbesvär och nervsjukdom.

 

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin, Christoffer Nilsson och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!