Anders Holmberg

Öppnar upp efter tjafset med Busch: ”Det finns en relevans”

Av: 

Anna & Hans Shimoda

NYHETER

KD-ledaren Ebba Busch ilsknade till när hon fick frågor om den omskrivna hustvisten i SVT:s ”30 minuter”.

Nu väljer programledaren Anders Holmberg att ge sin syn på saken.

– Det finns en relevans att ställa frågor om hur hon uttrycker sig på sociala medier med tanke på hennes roll som partiledare, säger han.

Det var i veckan som Ebba Busch gästade SVT:s ”30 minuter” och under programmet fick hon bland annat frågor om den omskrivna hustvisten med 81-årige Esbjörn.

KD-ledaren ilsknande till rejält när programledaren Anders Holmberg tog upp det faktum att hon i ett inlägg på sociala medier skrivit att Esbjörns juridiska ombud tidigare dömts för brott – vilket ledde till att juristen Mårten Schultz menade att det kunde ligger inom ramen för förtal.

– Du väljer att lyfta det här i intervjun som handlar om svensk politik och om vägvalet som Sverige står inför nu. Jag tror att många tittare vill höra vad vår policy handlar om, sa en märkbart irriterad Ebba Busch.

Foto: SVT

Huset som allting handlar om.

Foto: PONTUS ORRE

När Anders Holmberg lyfte frågan om förtal röt hon sedan ifrån när han påtalade att det handlar om hur hon i egenskap av partiledare uttrycker sig på sociala medier.

– Jag har svarat dig på den frågan. Om du inte tål svaret så bör man inte heller ställa frågan.

Efter att programmet spelats in kom det in en polisanmälan om just förtal.

Aftonbladet har varit i kontakt med Anders Holmberg om den uppmärksammade intervjun och han säger att han har noterat såväl rubriker som diverse åsikter.

Det kändes som att Ebba Busch blev rätt sur på dig?

– Jag upplevde som att hon på ett tydligt sätt talade om att hon inte ville svara på de frågor som jag ställde. Men hon var inte särskilt sur efteråt. Jag upplevde det som att vi fortfarande har en god relation.

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna.

Foto: SVT

Men du körde på och gav inte upp i första taget?

– Nej, det kanske jag inte gjorde. Vi tycker ju att de frågor vi ställer är relevanta, sedan behöver inte alla hålla med. Det finns en relevans att ställa frågor om hur hon uttrycker sig på sociala medier med tanke på hennes roll som partiledare. Jag kände mig hela tiden trygg i att det var frågor som det fanns en poäng i att ställa helt enkelt. Då vill jag gärna ha svar på de frågorna.

Är det många tittare som har hört av sig?

– Det är många som har hört av sig, det har verkligen varit både ris och ros. En del tycker det var jättebra och en del tyckte det var helt kasst. Det är sådant man får leva med om man gör sådant här.

Anders Holmberg intervjuade Ebba Busch i ”30 minuter”.

Foto: SVT

Hon tyckte det var för lite sakpolitik i intervjun. Vad anser du om den kritiken?

– Vi ägnar oss åt politik, en del gånger blir det mer sakpolitik och andra gånger mindre. Jag tycker vi ägnade ganska lång stund åt coronan och regeringens coronastrategi och hennes kritik mot den. Det ser jag som en sakfråga. Det fanns definitivt sakpolitik med. Det är den typen av program där vi väljer de frågor som vi tycker är mest spännande, intressanta och relevanta just för stunden med respektive person.

Känner du dig nöjd med intervjun?

– Ärligt talat är jag sällan helt nöjd. Men jag har ingenting emot att det blir lite känslor och samtal på riktigt i studion. Det stör mig inte att det bränner till lite, så får det gärna vara. Jag känner mig nöjd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Busch i SVT-tjafs om hustvisten

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Holmberg

Ebba Busch

SVT, Sveriges Television