Våldsamt i Belarus efter Lukasjenkos ceremoni

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-09-23

Kravallpolis och demonstranter under protester i Belarus på onsdagskvällen.

Aleksandr Lukasjenko har svurits in som Belarus president på nytt – trots de stora protesterna och under stort hemlighetsmakeri.

Protesterna mot ceremonin tog fart framåt kvällen och polisen svarade med vattenkanoner och tårgas. Omkring 140 personer uppges ha gripits.

Flera hundra människor närvarade vid ett evenemang i Självständighetspalatset i Minsk, rapporterar landets strängt styrda nyhetsbyrå Belta. Efter veckor av protester och efter att stora delar av omvärlden underkänt det senaste valet sker ceremonin utan föregående varsel.

Stora delar av centrala Minsk spärrades av och inga människor släpptes nära palatsområdet, enligt den oberoende nyhetssajten Tut.by. Inför ceremonin uppges en rad bussar med täckta fönsterrutor ha anlänt till palatset. Lukasjenko själv anlände i en kortege med kraftig polisbevakning som rullade fram längs tomma avenyer.

Vattenkanoner mot demonstranter

Kravallpolis i Belarus huvudstad Minsk för bort en demonstrant som protesterar mot att Aleksandr Lukasjenko svurit presidenteden tidigare under dagen.

Under kvällen rapporterade Reuters att tusentals människor givit sig ut på gatorna i Minsk för att protestera mot Lukasjenko och ceremonin tidigare under dagen.

Kort därpå kom rapporter från ögonvittnen att polis skjutit med vattenkanoner och tårgas mot demonstranter. Enligt nyhetsbyrån AFP, som hänvisar till uppgifter från människorättsorganisationen Viasna, greps över 140 personer i Minsk och på några andra platser i landet under onsdagskvällen.

Tidigare hade oppositionen manat demonstranter att börja använda civil olydnad som verktyg vid protesterna. Oppositionen kräver också ett nytt presidentval så snart som möjligt.

Det som sker saknar motstycke, enligt Pavel Latusjko, som sitter i det övergångsråd som bildades för att få till ett maktskifte med fredliga medel.

– Den avgående presidenten, som påstår sig ha fått över 80 procent av rösterna, har genomfört en specialinsats för att svära in sig själv. Med Omons (särskilda insatspolisens) beskydd, under hemliga förhållanden och inför en liten krets av hastigt inkallade tjänstemän. Var är de firande medborgarna? Var är diplomatkåren?

– I dag är han inte längre president i Belarus. Han är bara ledare för Omon, som har en handfull personer i tjänst utan uniformer och gradbeteckningar på Belarus gator, säger Pavel Latusjko till Tut.by.

Aleksandr Lukasjenko svor presidenteden i Självständighetspalatset på onsdagen.

Slår ned protester

Diktatorn Lukasjenko utropade sig till valsegrare i augusti baserat på ett kraftigt ifrågasatt valresultat. Sedan dess har enorma protester skakat Belarus. Stats- och säkerhetsapparaten har svarat med att gripa tusentals människor och en lång rad oppositionella ledare hålls ännu fängslade. Flera har drivits i exil av säkerhetstjänsten.

Rapporterna och vittnesmålen om tortyr och övergrepp mot demonstranter är många och vid demonstrationerna har mängder av människor förts bort av maskerade män och körts iväg i anonyma bilar.

I sitt anförande vid ceremonin talade Aleksandr Lukasjenko om protestyttringarna i dåtid och beskrev det hela som en svår period för Belarus som slutat med att man trots allt "segrat".

– Jag kan inte och jag har ingen rätt att överge belarusierna, sade han, enligt ett officiellt referat.

Kravallpolis och demonstranter under protester i Belarus på onsdagskvällen.

Erkänns inte

EU och USA har aviserat sanktioner mot den belarusiska regimen. Lukasjenko får å andra sidan stort stöd från Ryssland, ekonomiskt och mer därtill, för att stå emot påtryckningarna.

Tyskland meddelar att man inte erkänner Lukasjenko som Belarus ledare och Litauens utrikesminister beskriver det hela som en fars.

USA:s utrikesdepartement förklarade kort därpå att Lukasjenko saknar legitimitet som Belarus president.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) anser att den plötsliga och ljusskygga ceremonin bara understryker att Aleksandr Lukasjenko saknar demokratiskt mandat. Hon skriver på Twitter att valet i augusti varken var fritt eller rättvist.

"Vi kommer att fortsätta hålla honom ansvarig för våldet och förtrycket mot oppositionella och fredliga demonstranter", skriver Linde.