Sabuni öppnar för medicinsk cannabis i Sverige

”Ligger efter andra länder”

Anna Sjögren

Uppdaterad 2021-12-19 | Publicerad 2021-12-18

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill tillåta medicinsk cannabis i Sverige.

Det säger hon i Ekots lördagsintervju.

– Det finns många med olika typer av sjukdomar som kan få lindring av cannabis, säger hon.

Nu öppnar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni (L) för att tillåta cannabis för medicinskt bruk.

– I medicinskt syfte finns det väldigt mycket vi kan göra med cannabis och vi ligger efter många andra länder. Vi måste fortsätta utveckla det till dem som behöver det som vård, säger hon i intervjun.

Hon anser att Sverige ligger efter många andra länder i frågan. Ett 30-tal länder i världen, däribland Nya Zeeland, Storbritannien och Tyskland men även våra grannländer Finland och Danmark är cannabis lagligt om det kan lindra en persons medicinska tillstånd.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni 

Cannabis på systembolag

Liberalernas systerparti i Tyskland vill tillåta cannabisförsäljning i ett slags systembolag. På programledarens fråga om Liberalerna bör ändra inställning i frågan svarar Sabuni:

– Man vet aldrig vad framtiden bär med sig. Första steget är att se till att vi kan vända det i medicinskt syfte. Jag vet att det pågår försöksverksamheter. Men flera länder ligger tillräckligt långt före för att vi ska kunna lära oss och att det blir tillgängligt för dem som behöver det i Sverige.

Liberalernas ungdomsförbund Luf vill gå längre och se en legalisering av cannabis med argumentet att Sverige har en hög narkotikadödlighet. Något som de framfört i en debattartikel i SVD tillsammans med Moderata ungdomsförbundet och Centerpartiets ungdomsförbund.

Men det utesluter Nyamko Sabuni helt.

– Jag tycker att vi ska jobba mer med att missbrukare får den vård de behöver. Jag är inte säker på att det är lösningen att legalisera.