Tredje spruta till dem med nedsatt immunförsvar

Johan Nilsson/TT

Publicerad 2021-08-26

Anders Tegnell tror inte på en tredje dos. Inte just nu, i alla fall.

En tredje vaccindos redan i september till personer med nedsatt immunförsvar. Det rekommenderar Folkhälsomyndigheten.

Personer som på grund av sjukdom eller behandling har ett kraftigt nedsatt immunförsvar bör få en tredje vaccindos mot covid-19.

På så sätt, menar Folkhälsomyndigheten, kan skyddet mot sjukdomen förstärkas.

”Det kan bli aktuellt med fler doser”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Det handlar exempelvis om människor som genomgått en organ- eller stamcellstransplantation, eller personer som behandlas för cancer eller autoimmuna sjukdomar. I den aktuella gruppen finns cirka 40 000 svenskar, enligt Folkhälsomyndigheten.

Inga bevis

En tredje dos till allmänheten, tror Anders Tegnell däremot inte på. Inte just nu, i alla fall, även om skyddet mot covid-19 måste förnyas på sikt, på samma sätt som vissa andra vacciner.

– Än så länge är det ingen som vet om det behövs en tredje spruta nu. Enligt den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC finns det inga indikationer, utom möjligen i Israel, att det finns ett behov av en tredje dos. I Sverige ser vi inte någon ökning av andelen som blir infekterade trots att de är vaccinerade. De fallen ligger konstant på en mycket låg nivå, säger han till Dagens Nyheter.

I stället, säger han, är det mycket viktigare att vaccinera dem som ännu inte fått något vaccin.

Inte heller Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, tror på en tredje dos just nu.

Kostsamt

– Att ge majoriteten av alla människor en tredje spruta just nu är tveksamt, men på sikt kan det komma ett behövas. Att göra det här och nu, på kort sikt, det tror jag inte är nödvändigt. Där delar jag Anders Tegnells bedömning, säger han till DN.

Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, håller med.

– Det har ropats efter en tredje dos, men det är inte alls säkert att en sådan skulle hjälpa. Det saknas evidens för det. Att massvaccinera är oerhört kostsamt och det förbrukar doser från länder som behöver dem bättre, sade han till TT nyligen.

Följ ämnen i artikeln