Amerikanska soldaten Nicole Gee, 23, dog i Kabulattacken

De dog när flygplatsen bombades

Publicerad 2021-08-29

”Jag älskar mitt jobb”, skrev 23-åriga Nicole Gee på Instagram och delade en bild på sig själv med en bebis i famnen.

Fem dagar senare dog hon när flygplatsen i Kabul bombades.

Den amerikanska soldaten är bara en av nästan 200 som dödades i Kabulattacken.

Tusentals väntade utanför murarna i hopp om att få en plats på ett evakueringsplan bort från kaoset när flygplatsen i Kabul plötsligt bombades i torsdags. Strax efter den första explosionen small det igen vid ett hotell i närheten.

Bilder från flygplatsen visar hur skadade i blodiga kläder forslades bort i skottkärror och vittnen har berättat om tragiken på plats.

– Jag såg ett litet flickebarn liggandes på marken. Jag tog upp henne, men hon dog i mina armar, säger han till amerikanska Fox News.

Bilder som sägs visa skadade personer vid Abbey Gate vid Hamid Karzai Airport i Kabul.

”Mördades av fega terrorister”

Omkring 200 afghaner, 13 amerikanska soldater och två brittiska medborgare dog i torsdagens attack – en attack som IS kort efter händelsen tog ansvaret för.

Både svensk personal och civila svenskar befann sig på flygplatsen när explosionen inträffade men samtliga klarade sig utan skador.

Under lördagen bekräftade den brittiska utrikesministern att två vuxna och ett barn till en annan brittisk medborgare dog i flyplatsattacken.

– Det är en tragedi. De försökte sätta sina nära och kära i säkerhet i Storbritannien men mördades av fega terrorister, säger Dominic Raad till brittiska BBC.

Bilder visar hur tårgas används för att skingra den stora folkmassa som samlats vid Kabuls flygplats. Tusentals människor väntar på en chans att komma med ett evakueringsplan och lämna landet.

19-årig mamma vädjar om hjälp

Exakt hur många som skadades i flygattacken är oklart. Enligt The Sun är en av de skadade den snart 2-åriga Muhammad Raza. Han fick se både sin pappa och morfar dödas i explosionen.

Hans mamma Basbibi, 19, hade precis vinkats igenom en kontroll och var på väg till ett evakueringsplan när det smällde. Enligt tidningen stoppades hon från att gå tillbaka för kolla hur hennes familj mådde.

– Jag är desperat. Jag måste få se min bebis. Jag ber att den brittiska regeringen gör något för att rädda honom och får honom att komma hit, säger 19-åringen som nu befinner sig i London till The Sun.

Muhammed Raza skadades allvarligt i attacken och kirurger har tagit bort granatsplitter från hans mage och opererat hans armar, enligt tidningen.

Nicole Gee till vänster var en av de som dog under explosionen.

”Jag älskar mitt jobb”

De 13 amerikanska soldaterna som föll offer för attacken offentliggjordes av amerikanska Pentagon under lördagen. Majoriteten av offren är i 20-årsåldern. En av dem är 23-åriga Nicole Gee.

Nicole Gee, uppvuxen i Roseville i Kalifornien, var gruppchef i en av marinkårens enheter som var på plats i Kabul för att hjälpa afghanska kvinnor och flickor till flygplatsen.

Förra helgen publicerade hon bild på Instagram föreställande sig själv med en bebis i famnen tillsammans med bildtexten: ”Jag älskar mitt jobb.”

Bilden plockades upp av amerikanska Pentagon som delade den vidare på Twitter.

– Amerikanska soldater tröstar spädbarn på Hamid Karzai internationella flygplats i Kabul, Afghanistan”, skrev försvarsdepartementet tillsammans med en serie bilder på barnvaktande soldater.

Fem dagar senare dog Nicole Gee i Kabulattacken.

– Låt mig vara tydlig. Medan vi är ledsna över förlusten av liv, både amerikanska och afghanska, fortsätter vi utföra vårt uppdrag på plats. För närvarande finns det nu omkring 5 000 individer som väntar på evakuering, säger försvarsgeneralen Kenneth F. McKenzie Jr. i en presskonferens under lördagen.

Flera svenska kvar i Kabul

För Sveriges del är evakueringsinsatsen i Afghanistan nu avslutad. Under fredagen meddelade utrikesminister Ann Linde (S) att 1 100 personer räddats ur landet – men fortfarande finns flera svenska medborgare och lokalanställda kvar.

– Vid en senare tidpunkt hoppas vi kunna återuppta arbetet, säger Ann Linde (S) under en presskonferens i samband med beskedet.