WHO:s varning – 200 000 kan dö med covid i höst

Uppdaterad 2021-08-31 | Publicerad 2021-08-30

Coronatestning i Paris i augusti.

WHO befarar att ytterligare 236 000 européer kommer dö med covid-19 innan året är slut.

– Den stagnerande vaccinationstakten är djupt oroande, säger WHO:s europachef Hans Kluge på en pressträff.

Omkring 1,3 miljoner människor har hittills dött med covid-19 i Europa. Nu befarar världshälsoorganisationen WHO att ytterligare 236 000 européer kommer dö med covid-19 under hösten.

– Förra veckan ökade dödsfallen i regionen med 11 procent. En tillförlitlig prognos är att vänta sig 236 000 dödsfall före 1 december, säger WHO:s Europachef Hans Kluge på en pressträff på måndagen.

Smittspridningen ökar i hela Europa. De senaste två veckorna har 33 av 53 medlemsländer registrerat en incidensfrekvens på över tio procent,

Den mer smittsamma deltavarianten, en ”överdriven lättnad” av restrektioner och ett ökat resande under sommaren pekas ut som orsaker till varför smittan tagit fart igen.

Hans Kluge, europachef för WHO.

”Djupt oroande”

Ungefär hälften av européerna är fullvaccinerade. Men vaccinationstakten i regionen har klingat av och vaccintäckningen i många fattigare länder är låg.

Vissa länder har brist på vaccin. Andra länder har en låg tilltro till vaccin. Bara sex procent av befolkningen i låg– och medelinkomstländer i Europa är fullvaccinerade, och några länder har bara lyckats vaccinera tio procent av sin hälso- och sjukvårdspersonal.

– Den stagnerande vaccinationstakten i vår region är djupt oroande, säger Kluge och uppmanar länderna att ”öka produktionen, dela med sig av doser och förbättra tillgången”.

DAILY Covid i Afrika: Så drabbas befolkningen nu

Aftonbladet Daily med Görrel Espelund, journalist och före detta Afrikakorrespondent.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen