Giftigt slam dumpas i Östersjön

Publicerad 2022-05-05

Stora mängder giftiga muddermassor dumpas i Östersjön – i strid med miljöbalken och internationella konventioner.

Anledningen är att svenska myndigheter frikostigt ger dispens, enligt en ny rapport.

Nu varnar forskare.

– Det är svårt att föreställa sig hur otroligt stora mängder det är, säger Peter Bruce, miljöforskare vid Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

Muddring söder om Refshaleøen utanför Köpenhamn.

Forskarna bakom rapporten har gått igenom ärenden mellan 2015 och 2020. Under den tiden har svenska myndigheter gett dispens att dumpa drygt 90 procent av de massor som muddrats ute till havs, visade det sig.

Det motsvarande drygt 31 miljoner kubikmeter muddermassor, som kan innehålla miljögifter och starkt giftiga ämnen som PCB, DDT, TBT, dioxiner och olika tungmetaller från industrier. Ämnen som sen kan spridas i havet under lång tid.

Även rent sediment lägger sig över bottenlevande organismer och kväver eller krossa dem.

Stora projekt får oftare dispens

För att inte göra skada måste muddermassorna hanteras på ett säkert sätt. Enligt miljöbalken får dumpning tillåtas endast om den kan ske utan olägenhet för människors hälsa och miljön.

Anledningen till att dispenser ges är att så stora mängder muddermassor ofta anses besvärliga att hantera på land.

– Svenska myndigheter ger rutinmässigt dispens att dumpa till havs, och framför allt är det de allra största projekten som får dispens. Därför blir totalvolymen så enorm, säger forskaren Peter Bruce, som är försteförfattare till studien till DN.

Miljoner kubik av giftiga muddermassor får dispens för att dumpas i Östersjön. Arkivbild.