Ukraina

Fejkvideo sprids på Zelenskyjs kokainhög

Av: 

Manne Berggren Wiklund

NYHETER

I en video som nu sprids ses den ukrainska presidenten Zelenskyj ha en inte oansenlig mängd kokain på sitt skrivbord.

Men kokainet är digitalt påklistrad – och den videon en del i den ryska propagandan.

Den pro-ryska propagandan har länge försökt etablera bilden av Volodymyr Zelenskyj som en ostabil missbrukare.

En video som nu sprids på nätet sägs bevisa att ryktena om Zelenskyjs kokainmissbruk är sanna. Samtidigt som den ukrainska presidenten sitter i ett videomöte med Elon Musk kan man se en stor hög vitt pulver på Zelenskyjs skrivbord.

Men det tog inte lång tid innan både videon och knarket konstaterades vara falska och har lagts in digitalt i efterhand.

Bland annat grundaren av desinformationsutredargruppen Bellingcat, Elliot Higgins, har gjort en jämförelse mellan den falska filmen och originalfilmen där det tydligt framgår att Zelenskyjs skrivbord är helt drogfritt.

De två versionerna av videon

”Får energi för hela dagen”

Sedan kriget inleddes har flera ryska statsmedier skrivit att det är uppenbart att Zelenskyj har ett drogproblem och pro-ryska konton på sociala medier sprider mängder av påståenden om Zelenskyj och kokainet.

Samtidigt har denna typ av ryktesspridning om Zelenskyjs påstådda missbruksproblem funnits länge. Redan under hans presidentkampanj 2019 påstods det av politiska motståndare i Ukraina att han var beroende av alkohol och droger. Under valrörelsen tog han till och med ett drogtest i live-tv för att bevisa att han var opåverkad.

Då spreds en annan manipulerad video som påstods bevisa Zelenskyjs sinne för kokain. Där sågs en yngre Zelenskyj som sa att han älskar droger och att de ”ger honom energi för hela dagen”.

Men i originalvideon pratar Zelenskyj egentligen om att han är beroende av kaffe och att träning ger honom energi för dagen.

ANNONS

UNICEF är på plats för barnen. Ge en gåva till Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Ryktesspridning om Zelenskyjs påstådda missbruksproblem har förekommit förr.
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ukraina

Kokain

Volodymyr Zelenskyj