Nya Zeeland var coronafritt – på väg mot största utbrottet hittills

Uppdaterad 2021-08-25 | Publicerad 2021-08-24

Nya Zeeland har både hyllats och kritiserats för sin coronataktik med många strikta nedstängningar.

Sedan februari i år har landet inte registrerat ett enda fall trots att vaccinationstakten har varit lägre än i de flesta västländerna.

Men den positiva trenden har vänt – och nu varnar experter för att landet är på väg mot sitt största utbrott hittills.

Nya Zeeland har flera gånger under pandemin lyft fram hur de lyckats hålla coronaviruset så gott som borta från landet.

Samtidigt är vaccinationstakten väldigt låg, enligt AP är bara 20 procent av befolkningen fullvaccinerad.

Men nu står landet inför sitt största utbrott hittills. Enligt Reuters rapporterade Nya Zeeland på tisdagen 41 nya fall – det högsta smittotalet sedan april 2020. På måndagen förlängdes Nya Zeelands pågående nedstängning till den 27 augusti och smittskyddsexperter varnar nu för att det nya deltadrivna utbrottet är som att hantera ett ”helt nytt virus”.

Premiärminister Jacinda Ardern har både fått ris och ros för sin hantering av pandemin.

Kopplas till församling

Det var under förra veckan som Nya Zeelands smittofria period tog slut efter att flera fall av deltavarianten upptäcktes i landets största stad Auckland, där 38 av tisdagens nya fall finns. De andra tre hittades i huvudstaden Wellington.

– Delta skiljer sig helt från våra tidigare erfarenheter. Det är, som vi vet, väldigt smittsamt och, som vi har sett, sprider det sig väldigt fort, sa Ashley Bloomfield, direktör för landets folkhälsomyndighet, på en presskonferens nyligen.

Bloomfield underströk dock att det är betryggande att smittan inte ser ut att öka exponentiellt och att viruset till stor del verkar hålla sig i Auckland.

Enligt flera medier går det att koppla utbrottet till The Samoan Assembly Of God Church i Auckland där minst 58 personer med koppling till församlingen ska ha smittats.

Ashley Bloomfield, direktören för Nya Zeelands folkhälsomyndighet.

Australien: ”Absurt”

Premiärminister Jacinda Ardern har både risats och rosats för sin hantering av pandemin. Å ena sidan har hon lyckats hålla smittan och dödsfallen på låga nivåer. Men metoden med stenhårda lockdowns har också fått kritik på grund av dess negativa påverkan på ekonomin.

I grannlandet Australien menar premiärministern Scott Morrison att det är naivt av Nya Zeeland att tro att det kommer att gå att hålla viruset helt borta.

– Alla länder som tror att de på något sätt kan skydda sig från covid för alltid, det är bara absurt. Jag menar, Nya Zeeland kan inte göra det. De har en elimineringsstrategi. De är i lockdown. Vägen ut är genom 70 och 80 procents vaccinationstäckning, sa Scott Morrison på australiensiska tv-kanalens 9News morgonprogram på tisdagen.

Sedan pandemin bröt ut har totalt 3 097 smittade rapporterats och 26 personer dött med covid-19 i Nya Zeeland enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet.

Covidtestning i Auckland.