Varnar för vattenbrist i Båstad: ”Faran är absolut inte över”

Publicerad 2022-06-24

Midsommarfirare i Båstad har uppmanats att spara på vattnet.

Annars kan det bli tomt i kranen – redan ikväll.

– Man får helt enkelt acceptera att gräsmattan inte får vara grön, säger Jonas Håkansson, avdelningschef på NSVA.

Under sommarmånaderna fylls Båstad kommun av semesterfirare.

Men när pooler ska fyllas upp, gräsmattor bevattnas och saftkannor ska ställas fram på borden skjuter vattenförbrukningen i höjden.

Den här midsommarhelgen är inget undantag.

Nu uppmanar det kommunala vattenbolaget invånarna att spara på vattnet, annars kan det ta slut.

– Det har stabiliserats något sedan vi gick ut med varningen men faran är absolut inte över, säger Jonas Håkansson, avdelningschef för dricksvattnet på NSVA.

– Man får helt enkelt acceptera att gräsmattan inte får vara grön. Det är mycket viktigare att det finns dricksvatten till mat och hygien.

Semesterfirare svalkar sig under solens hetta under tennisveckan i Båstad.

Värsta situationen på 25 år

Den höga vattenförbrukningen fick Jonas Håkansson och hans kollegor att höja rejält på ögonbrynen igår.

– Trots att jag jobbat med det här sedan −96 så är det här något jag aldrig varit med om, för det gick från en normal förbrukning till en extrem förbrukning på en halvtimme.

– Vi trodde först att det var en läcka men sen vid midnatt så gick det ner och så började samma tendens igen vid kl. 8 imorse, säger Jonas Håkansson.

Det är boende i Hemmeslöv, Östra Karup, Eskilstorpsstrand, centrala Båstad med omnejd, i Båstads kommun som uppmanas spara på vattnet.

– Det som händer, om vi får ett tomt ledningsverk, är att det inte är något vatten i kranen. Det påverkar också räddningstjänstens arbete, säger Håkansson.

En sådan allvarlig vattenbrist leder till att vattenkvalitén inte kan kontrolleras vilket i sin tur skulle leda till att boende behöver koka vattnet i tre dagar. En situation som NSVA nu hoppas undvika.

Jonas Håkansson är avdelningschef för dricksvatten på NSVA.

”Hygien och matlagning”

Även om läget nu är mer extremt än vanligt så brukar det kommunala bolaget gå ut med varning om att spara på vattnet nästan varje år.

Men nu gäller det att vara vaksam om man vill kunna duscha som vanligt denna midsommarhelg.

– Använd vattnet, dricksvattnet, till det som det verkligen är tänkt för – hygien och matlagning. Andra delar som bevattning, det får helt enkelt avstå nu för det har vi inte resurser till som det är nu.

Följ ämnen i artikeln