COP26: Historiska avtalet är klart

Publicerad 2021-11-13

Efter långdragna förhandlingar har ett historiskt avtal nåtts på klimatmötet COP26 i Glasgow.

Indien lyckades i sista stund ändra den omstridda formuleringen om kolkraft.

”Fasa ut” blev ”dras ned på”.

– Jag förstår den djupa besvikelsen men det är viktigt att vi skyddar detta paket, säger mötets ordförande Alok Sharma.

Följ ämnen

Det har varit långa och intensiva förhandlingar på klimattoppmötet i Glasgow. Mötet skulle vara avslutat redan igår men fortsatte långt in på lördagskvällen.

Vid 21-tiden kunde klimatmötets ordförande Alok Sharma, som var märkbart tagen av ögonblicket, äntligen klubba igenom ett avtal.

Avtalet går under namnet “Glasgow Climate Pact” och är tio sidor långt. Slutdokumentet är i all väsentlighet detsamma som presenterades under förmiddagen.

En av knäckfrågorna har varit västvärldens finansiering av utvecklingsländers klimatarbete. Avtalet innehåller bland annat regler för handel med utsläppsrätter och gemensamma tidsramar för rapportering av klimatarbetet. Turerna kring vad som exakt skulle stå i dokumentet har varit många. En särskilt kontroversiell fråga har varit formuleringen kring kolkraft – som för första gången finns med i ett globalt klimatavtal.

Men i sista minuten fick Indien igenom en ändring i formuleringen.

I det slutgiltiga dokumentet står det inte längre att kolkraften ska ”fasas ut” (phase out) utan istället att ”dras ned på” (phase down) – vilket fick flera delegationer att uttrycka sin besvikelse.

– Jag förstår den djupa besvikelsen men det är viktigt att vi skyddar detta paket, säger mötets ordförande Alok Sharma.

EU: ”Vi ska jobba jävligt hårt”

EU:s representant för klimatfrågor, Frans Timmermans, var en av de mest vokala motståndarna till den nya formuleringen om kolkraften.

– Det är ingen hemlighet att Europeiska unionen skulle ha velat gå ännu längre än den ursprungliga texten om kol, säger Timmermans.

Samtidigt uttrycker han en lättnad över att ett avtal nu är på plats.

– Vi kommer att arbeta jävligt hårt för att bli av med kol, och jag tror att denna slutsats kommer att hjälpa oss att arbeta i den riktningen.

Nytt klimatmöte nästa år

Avtalet markerar avslutet på 15 dagar av förhandlingar i Glasgow. Men redan nästa år ska länderna samlas igen, då i Egypten. Fram tills dess har de 197 länderna lovat att leverar nya och skärpta mål om utsläppsminskningar.

FN:s generalsekreterare, António Guterres, anser att dagens avtal inte går tillräckligt långt.

” Det är ett viktigt steg, men det räcker inte. Det är dags att gå in i nödläge. Klimatstriden är våra livs kamp och den kampen måste vinnas”, skriver han på Twitter.

Följ ämnen i artikeln